Radovan Krejčíř se pravidly neřídí, korumpoval i soudce, říká spoluautor scénáře k filmu Gangster Ka

29. září 2015

Karpáčo – tak se říká filmové zkratce likvidace člověka nechutným způsobem, prostě ho rozsekají. A například ve filmu Gangster Ka má taková historka reálný základ. Své o tom ví spoluautor scénáře filmu Jaroslav Kmenta, který píše knihy o podsvětí a o Radovanu Krejčířovi.

Investigativní novinář Jaroslav Kmenta se o Radovana Krejčíře zajímá už delší dobu a chce o něm dokončit sérii knížek – dvě už jsou vydané, nyní pracuje na třetí, aby byla trilogie uzavřená. „Pak si chci odpočinout, není nic příjemného zabývat se tímto šíleným světem,“ vysvětluje.

A jaké bylo jeho první setkání se známý gangsterem? „Uměl být vtipný, kdyby za ním nebylo to, co za ním je, tak by v hospodě byl docela slušný parťák. Ale každý má různé tváře,“ podotýká s tím, že Radovan Krejčíř se pravidly z podsvětí neřídí, ale nastavuje je podle momentálních priorit. „Je to mimořádný zjev v duchu gangsterského světa, o nikom jiném takhle neinformoval tisk,“ dodává, aniž by chtěl Radovana Krejčíře nějak zveličovat.

Čtěte také

A co se týče nedávného pokusu o útěk z vězení v Jihoafrické republice, tak podle něj Krejčíř tuší, že se z vězení už nikdy nedostane, a tak se pokusil o poslední možnost – měl mít dokonce přistavenou helikoptéru, ve které se chtěl dostat ze země. Nakonec byl ale jeho pokus zmařen. „Delší dobu ho odposlouchávali, měl několik mobilů, policie ho chvíli nechala a vše z tajných rozhovorů zjistila,“ upozorňuje.

Velký kmotr Andrej Babiš

Film Gangster Ka nemá ukazovat Krejčíře jako borce, ale mimo jiné disfunkci státu v boji proti zločinu. „Popisujeme stav vyšetřování, zda jsou metody, které používají policisté, účinné. Existuje vážené podezření, že, aby se Radovan Krejčíř vyhnul jakýmkoliv postihům tady, tak dokázal zkorumpovat i soudce, a to dokonce i ústavní,“ vysvětluje.

Své kauzy se snaží řešit tak, že na začátku si položí otázku, co je motivem, nejlepší při tom je, když se k něčemu dostane vlastní cestou. A je možná změna poměrů, ve kterých žijeme? „Je lepší žít v reálném světě a vědět, co se kolem nás děje, než žít v bláhové nevědomosti,“ míní.

Radovan Krejčíř u soudu (foto z prosince 2013)

Po odchodu takzvaných modrých kmotrů se podle něj nezměnilo nic. „Přišel jeden velký kmotr, který si to tady řídí podle sebe, myslím tím Andreje Babiše,“ dodává s tím, že nedávno zveřejnil texty o tom, jakou měl Andrej Babiš tvář, než vstoupil do politiky.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio