Ramesse II. chtěl ukázat, že má blízko k bohu Slunce, říká Miroslav Bárta o objevu českých egyptologů

13. březen 2018

Kam zmizely předchozí civilizace – a kam kráčí ta naše? I na to se při své práci ptá známý egyptolog Miroslav Bárta. „Vývoj civilizací nahoru a dolů je součástí dějin, neměli bychom si zoufat. Cesta člověka spočívá v tom, jak se se vzestupy a pády dokáže vyrovnat,“ shrnuje v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

Před pár měsíci si čeští egyptologové připsali významý objev. V egyptském Abúsíru objevili dosud neznámý chrámový komplex Ramesse II. Jde o poměrně významný milník (nejen) pro českou egyptologii, přesto je Miroslav Bárta s hodnocením zatím opatrný.

„Egyptologie je věda dlouhých časových řad a vždy dlouho trvá, než se podaří rozklíčovat všechny aspekty unikátních objevů,“ říká ředitel Českého egyptologického ústavu.

Ramesse chtěl podpořit svou legitimitu

Ramesse II. byl jedním z nejvýznamnějších panovníků Nové říše, žil ve 13. století před naším letopočtem a představoval zcela novou politickou éru. „Jeho doba byla dobou nástupu silných vojenských osobností. Mimo jiné je známý i jako stavitel památek po celém světě. Do jeho politiky zapadá i objevený chrám,“ dodává Miroslav Bárta.

To, že se objevený chrámový komplex nachází právě v Abúsíru, přesto na první pohled nedává zcela smysl. Stojí v pohřebišti na hrobkách z doby stavitelů pyramid – a Ramesse prý musel mít pádný důvod, proč ho postavil právě tady.


O úspěších českých egyptologů slýcháme poměrně často. Do žebříčku časopisu Heritage Daily se dostal nález hrobky faraonova lékaře učiněný v roce 2013. Na přelomu let 2014 a 15 se objevila zpráva o tom, že našli hrobku neznámé královny Chentkaus III. Ta byla manželkou faraona Raneferefa. V roce 2002 objevili v Abúsíru kost s pokročilou formou nádoru. To pomohlo k zjištění, kdy se tyto nádory začaly objevovat. V roce 2007 našli doklady o osídlení místa jižně od oázy Baharíja.

„Abúsír byl ústředním místem kultu boha Slunce. Ten vystupoval do popředí vždy, když daný panovník potřeboval zvýšit svou legimitimu. To, že se chrám nachází v blízkosti slunečních svatyní, tedy mohlo být projevem Ramessova přání prokázat svou blízkost bohu Ra,“ uvažuje egyptolog.

Ramesse II. bezesporu patří k jedněm z nejslavnějších panovníků starověkého Egypta. Říše se v jeho době stala impériem. A to bohatým impériem. „Bez fungující ekonomiky nemůžete pomýšlet na úspěchy doma ani v zahraničí,“ shrnuje Miroslav Bárta. Ten se už za pár týdnů na místo vykopávek do Egypta opět vrátí.

autor: als
Spustit audio