Renata Balcarová: Práce s vězni mě naučila věřit lidem

Její práce ji prý naučila trpělivosti, empatii a také víře v lidi. Také to říká Renata Balcarová, předsedkyně občanského sdružení Vězeňská duchovenská péče. Své otázky jí ve středu pokládala Lucie Výborná.

Zklamali své blízké, společnost i sami sebe. Ztratili důvěru. Přesto lidé, kteří se z různých důvodů dostali za mříže, zapříčinili, že Renata Balcarová začala věřit lidem – a nejenom těm za mřížemi.

„Navzdory paradoxu, který v tom je, dnes, po letitých zkušenostech, vím, že když někomu dáte důvěru, nestane se vám, že by ji zklamal. Pokud někdo vidí, že to, co slíbíte, splníte, nejen že vám dotyčný vyjádří, že by si nikdy nedovolil vás zklamat – ale ani to opravdu nikdy neudělá,“ je přesvědčena Renata Balcarová, která s trestanými lidmi pracuje už 21 let.

Přesto, jak přiznává, se do vězení často vrací i ti, kteří byli během svého předchozího pobytu za mřížemi v kontaktu s duchovenskou službou na jakékoliv úrovni. „Kdyby tomu tak nebylo, už bychom nebyli na této zemi,“ zamýšlí se Renata Balcarová.

V čem tak podle ní vlastně vzájemná důvěra mezi vězněm a jeho duchovním spočívá? Nejen na to se jí Lucie Výborná zeptala. Padly však i další velice zajímavé otázky.

Rozhovor se totiž samozřejmě nemohl vyhnout ani nedávné dílčí amnestii, kterou vyhlásil prezident Václav Klaus. A jak se ukázalo, Renata Balcarová vůči ní není ani zdaleka tak kritická jako velká část české společnosti. Proč se domnívá, že rozhodnutí prezidenta Klause bylo správným krokem? I to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Renatou Balcarovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio