Režisér David Vondráček: Překvapila mě odevzdanost bezdomovců

2. prosinec 2012

Procházka po Olšanech přiměla Davida Vondráčka k natočení dokumentárního snímku Láska v hrobě o životě lidí bez domova. Jak se žije bezdomovcům mezi náhrobními kameny? A jak to, že tito lidé prožívají některé situace mnohem intenzivněji? I na to se ptal ptal známého režiséra a publicisty moderátor Václav Žmolík.

„Při procházce jsem narazil na zaniklý evangelický hřbitov,“ popisuje David Vondráček svůj neobvyklý zážitek. „Přelezl jsem zeď a zjistil, že mezi hroby žijí lidé, kteří vytvořili zajímavé společenství,“ dodává s tím, že se s místními obyvateli seznámil. Tehdy však ještě netušil, že natočí dokumentární snímek o lásce mezi dvěma bezdomovci.

„Jana a Jan vytvořili zvláštní pár,“ zamýšlí se David Vondráček a vysvětluje, jak se postupně dozvídal o jejich osudech. „Původně jsem chtěl porovnat život bezdomovců se životem lidí z nedalekých domů,“ nastiňuje. Později se začal soustředit na sbližování Jany a Jana. „Natáčeli jsme pět let a museli jsme vybírat asi z 90 hodin materiálu,“ zdůrazňuje.

David Vondráček se ve vysílání také zamyslel nad životem bezdomovců. „S předzvěstí smrti prožívají intenzivní okamžiky bytí a absurdního humoru,“ tvrdí. Neměl chuť hlavním protagonistům snímku pomáhat? A s jakými typy lidí se v této zvláštní hřbitovní komunitě vlastně setkal? I na tyto otázky odpovídal ve vysílání Hosta Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Davidem Vondráčkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio