Rolf-Dieter Heuer, generální ředitel CERN

5. květen 2012

Každý, kdo se jen trochu orientuje v současném vědeckém bádání, jistě zná zkratku CERN, která označuje Evropskou organizaci pro jaderný výzkum sídlící v Ženevě. Právě její ředitel Rolf-Dieter Heuer byl v sobotu exkluzivním hostem Václava Žmolíka.

V CERN se prý věnují čisté vědě. Nevíte, co si pod tímto slovním spojením představit? Ředitel Evropské organizace pro jaderný výzkum přidává vysvětlení.

„Věda se skládá jako strom,“ shrnuje Rolf-Dieter Heuer. „Na jedné straně tak máme vědu zkoumající základy, na straně druhé vědu aplikovanou. Přitom je zřejmé, že potřebujeme obě. Nezkoumáme-li základy, nemůže fungovat aplikovaná věda. A neprovozujeme-li aplikovanou vědu, nedostaneme se dále s technologiemi.“

Provozování základního výzkumu, ale i vstřícnost vůči aplikovanému výzkumu. To Evropskou organizaci pro jaderný výzkum charakterizuje především. „Obojí potřebujeme, abychom mohli rozvíjet společnost,“ je přesvědčen ředitel CERN.

A jaká otázka jeho a jeho podřízené v CERN zajímá nejvíc? „Především to, jak vlastně vznikl vesmír,“ odpovídá bez váhání Rolf Heuer. „Tehdy totiž bylo určeno mnoho z toho, co vzniklo později.“

Rolf-Dieter Heuer, generální ředitel CERN

Zajímá vás, stejně jako Rolfa Heuera, kam se vlastně poděla antihmota? A jak moc se budou muset přepisovat učebnice fyziky, bude-li objeven Higgssův boson, označovaný někdy za „božskou“ částici? Také to se dozvíte v záznamu celého rozhovoru. Václava Źmolík se svého hosta zeptal i na mnoho dalšího. Odpovědi Rolfa-Dietera Heuera si můžete kdykoliv poslechnout v našem audioarchívu.

Záznam celého rozhovoru s Rolfem-Dieterem Heuerem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio