Román Divoké labutě byl pro mě zjevením, říká Hana Maciuchová

23. listopad 2016

Když si Lucie Výborná poslechla audioknihu čínské románové ságy spisovatelky Jung Chang Divoké labutě, kterou načetla Hana Maciuchová, zůstala jako přimrazená. „Pro mě to bylo zjevení, protože faktům, které jdou tou knihou, člověk nemůže uhnout,“ říká Maciuchová.

Jung Chang napsala o sobě, své matce a babičce příběh tří generací žen. Zároveň popisuje zlomy v dějinách novodobé Číny.

„To všechno se stalo, ta rodina to na svou duši a tělo prožívala. – Je neuvěřitelné, co všechno se za jeden lidský život může stát, na co ten člověk, který v tom musí žít, nemá vůbec žádný postih. To je věc, která mně vyrážela dech,“ dodává Hana Maciuchová.

Ta také vydala výbor svých nejoblíbenějších básní, který je momentálně vyprodaný. Na poezii ji nejvíc zajímá to, že se nemusí moc mluvit. „Ti bardové byli schopni svůj životní zážitek přetavit svým mozkem a emocí do takové formy, která vás zastaví a odpoví na vaši otázku,“ říká.

Podívejte se na video, kde Hana Maciuchová mimo jiné vzpomíná na natáčení Krkonošských pohádek:

Hana Maciuchová začíná zkoušet hru 4000 dnů dramatika Petera Quiltera. „Hra je velmi zajímavá. Dominantní je matka, která má syna, a její syn má přítele. Stane se, že syn upadne do kómatu, a pak se začne odvíjet takový velmi zvláštní příběh, protože je možnost, že pokud člověk na určitou dobu, na 4000 dnů, ztratí paměť, tak potom může po probuzení začít nanovo. Úplně znovu pomalu šlapat svůj život, možná se i vyvarovat chyb, které ho tížily,“ popisuje Maciuchová.

Mnoho lidí si ji pamatuje z Krkonošských pohádek, které se opravdu natáčely v noci. Maciuchová vzpomíná, že to bylo proto, že nebylo možné dát všechny dohromady v průběhu dne. Dodává ale, že to bylo velmi příjemné, protože na ně na Barrandově čekal krásný krkonošský les.

Podle čeho si Hana Maciuchová vybírá role? A kterou knihu by ráda načetla, ale ještě jí ji nikdo nenabídl? Poslechněte si celý rozhovor. Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio