Roman Kufa: Plastický chirurg musí být částečně i psychologem

24. leden 2013

Dovolená v cizině, nebo zvětšení poprsí. I tak by mohla vypadat volba ženy, která se rozhodne razantně proměnit svůj vzhled. Alespoň tedy z finančního hlediska. Plastický chirurg Roman Kufa totiž v rozhovoru s Lucií Výbornou upozorňuje: „Plastické operace nejsou pouze pro bohaté. Naopak, využívají jich hlavně obyčejní lidé.“

Plastický chirurg prý musí být částečně i psychologem. Alespoň to tvrdí Roman Kufa, který vede svou vlastní Perfekt Clinic a zároveň působí jako vedoucí oddělení plastické chirurgie ve Fakultní nemocnici Motol v Praze.

„Chirurg musí poznat, jaký má pacient k plastické operaci důvod. Pokud zjistí nějaký problém, měl by se pacientovi snažit operaci rozmluvit,“ přibližuje Roman Kufa obvyklý postup. „Když operace nemá smysl, a pacient na ní přesto trvá, pak je to špatně. Pacienti se pak samozřejmě vracejí nespokojení.“

Zvětšení prsou u žen a operace očních víček u mužů. To jsou v současnosti nejžádanější typy plastických operací v Česku. Jak zároveň Roman Kufa upozorňuje, plastické operace už dnes nejsou ani zdaleka takové tabu, jako bývaly.

„Většina lidí už dnes s nimi nemá problém,“ upozorňuje. „Konkrétně operace víček navíc pacientovi opravdu pomůže. Pokleslá víčka totiž mohou působit i problémy se zrakem,“ dodává.

Roman Kufa a Lucie Výborná

Mnoho potenciálních zájemců od úvah o kosmetické úpravě jejich vzhledu odrazuje domněle vysoká cena. Jsou sumy, které pacienti za plastické operace platí, skutečně tak horentní? A jak se vlastně člověk, který se původně chtěl věnovat architektuře, dostal k plastické chirurgii? Na tyto i řadu dalších otázek Roman Kufa v rozhovoru odpověděl.

Záznam celého rozhovoru s Romanem Kufou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.