S akutním infarktem k nám chodí i lidé mladší 30 let, varuje vedoucí lékař Ambulance srdečního selhání

21. květen 2016

Ne každé srdeční selhání může být způsobeno infarktem. Častým příznakem může být například postupně narůstající námahová dušnost – tyto varující příznaky by měly vézt pacienta k lékaři. Každoroční prohlídky nevynechává ani vedoucí lékař Ambulance srdečního selhání a hypertenze Nemocnice Na Homolce Filip Málek.

Srdeční selhání mohou být akutní, tedy náhle vzniklá, nebo chronicky vleklá. Ty postihují pacienta po celý život. „Neléčená hypertenze je nejrizikovějším faktorem srdečního onemocnění,“ podotýká v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Nemá žádný význam se příliš namáhat – posekat trávu či udělat na zahradě to, co jsme za celý rok nestihli. Důležitá je zejména pravidelnost, a to platí například ve sportu.

„V dnešní době k nám přicházejí s akutním infarktem i jedinci mladší 30 let,“ připomíná s tím, že mladí lidé dnes žijí ve větším stresu, než tomu bylo dříve, dochází také k určité kumulaci rizikových faktorů.


Lehčí káva jednou, dvakrát denně neškodí

Preventivní vyšetření srdce by mělo stačit cestou praktického lékaře – odběr krve, pravidelné měření krevního talku, případně EKG. A pokud má někdo lehčí hypertenzi způsobenou nadváhu, tak pomáhá snížení hmotnosti i větší aktivita.

Riziko komplikaci zvyšuje už i vyšší normální tlak, tedy takzvaná prehypertenze, stále se ale zkoumá, zda je vhodná v takové situaci léčba. „Doporučujeme pravidelné cvičení, omezení soli, alkoholu,“ říká.

Audio záznam rozhovoru, ve kterém se dozvíte mnoho dalšího, si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.