Seberte odvahu a vyrazte, zážitky jsou navždy! radí manželé po dvou a půl letech cestování

13. duben 2014

Našetřené peníze chtěli původně využít na hypotéku, pak se ale rozhodli, že se podívají do světa. Za dva a půl roku navštívili na 25 zemí. „Dívali jsme se na letenky a vždy se operativně rozhodli, že se ještě někam podíváme. Cestu jsme si o rok prodloužili,“ říká Bára Lišková. „Domů jsme se vrátili úplně bez peněz,“ dodává s úsměvem Tonda Folk. Své dojmy z Aljašky, Nového Zélandu a dalších zemí oba cestovatelé sdělili moderátorce Patricii Strouhalové.

Tonda Folk a Bára Lišková se znají již od střední školy, cestování po světě ale jejich vztah utužilo. „Nejvíce nás prověřilo, když jsme Severní Amerikou spolu projížděli sedm měsíců v malé dodávce,“ nastiňuje Tonda Folk. Bára Lišková se smíchem přidává: „Nikdy se nestalo, že bych řekla: Zastav, já odcházím.“

Tonda pracuje v bankovnictví, Bára v telekomunikačním oboru – oba své peníze nastřádané během tří let proměnili v zážitky z cest. „Často si vzpomeneme na Bolívii. Velký dojem máme také z Aljašky, kde se medvědi prochází vodou a loví lososy. Je to silný zážitek,“ shodují se oba. Do paměti se jim také vryl Nový Zéland, který skoro celý procestovali. „Zelené kopečky plné oveček – kdybychom nebyli doma tady, chtěli bychom být tam,“ nastiňuje Tonda.

Čtěte také

Oba se během cestování rozhodovali neplánovaně, na poslední chvíli. „Během cestování si rozšíříte obzory, zbavíte se předsudků a získáte větší toleranci k jiným národům,“ míní Tonda.

Aljaška

„Začnete si vážit, že jste se narodili v Česku, kde máme všeho dostatek, nemáme tu zemětřesení ani tsunami,“ dodává Bára. Oba byli ve světě svědky následků přírodních katastrof, kdy například po třech dnech zemětřesení nefungovala na místě voda.

Co vše na svých cestách zažili a koho potkali? Jaký byl jejich denní rozpočet? A jak získávali víza do zemí, které chtěli navštívit? Nejenom to prozradili cestovatelé Tonda Folk a Bára Lišková mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.