Seděli na poušti a čekali na Malého prince. Cestovatelé se vrátili z expedice Jižní pošta

29. květen 2015

Vzpomenete si, kdy jste naposledy napsali rukou dopis? Cestovatelé a reportéři Aleš Vašíček a Pavel Šuba tak učinili před 14 dny. Pak je spolu s další stovkou dopisů od čtenárů odvezli do Maroka, na mys Juby, aby je odeslali zpět do Česka. Putovali přitom pouští a písečnými dunami. Jaké mají zážitky z expedice? A našly dopisy své adresáty?

Pavel Šuba napsal dopis svým dcerám o tom, jak v Maroku hledal Malého prince, několik jich také během cesty napsal i Aleš Vašíček. Dorazili na mys Juby do města Tarfaja, kde sloužil u letecké pošty právě slavný spisovatel Antoine de Saint-Exupéry, aby z místí koloniální pošty odeslali celkem 114 dopisů zpět do Česka.

Na poštu dorazili o tři čtvrtě hodiny pozdě, takže bylo zavřeno a na poště se vytíralo, a museli počkat do druhého dne. Nakonec poštovní úředník musel olíznout na 114 známek. A dostaly se dopisy v pořádku zpět do Česka? „Jeden dopis došel dítěti, které se narodilo v den, kdy přišel dopis. Bylo tam také mnoho zamilovaných dopisů,“ popisuje Pavel Šuba.

Domů přijeli o dva dny dříve, než pošta dorazila, ale později na Facebook dostali krásné vzkazy o tom, jak dopisy dorazily. „Začaly chodit v různém časovém rozmezí, ale podle jakého klíče, to jsem nerozluštil, “ vysvětluje Aleš Vašíček.

Čtěte také

A jak si v Maroku považují autora Malého prince? „V místech, která s Exupérym nemají nic společného, mají postavený byznys, obchody a kempy, které se po něm jmenují,“ přibližuje Pavel Šuba s tím, že naopak v místech, kde skutečně spisovatel byl, nebyla ani památka.


Cestovatelé putovali Evropou, přes Středozemní moře, pouští podél alžírské hranice, napříč Marokem až k oceánu, a pak dolů na mys Juby do města Tarfaja.

Ačkoliv Maroko považují za bezpečnou zemi, byli obezřetní na to, kde přespávali – neměli snahu pouštět se do dun a tam se utábořit, naopak vyhledávali kempy a místa obývaná lidmi.

Čtěte také

Taková cesta písečnými dunami je ale romantická, poušť vypadá jako nekonečná prázdnota a ticho, které člověka fascinuje. „Vylezl jsem si večer na dunu, díval se s kluky na západ slunce, pak tam šel ještě v noci, poslouchat tu poušť, ticho, vítr a čekal, že uvidím Malého prince,“ popisuje.

Aleš Vašíček a Pavel Šuba se vydali po stopách Antoina de Saint-Exupéryho. Své zážitky popsali v Hostu Radiožurnálu

Cesta ale neproběhla zcela bez problémů – na silnici směrem ke Středozemnímu moři si všimli, že v autě něco zapáchá, tak zastavili, otevřeli kapotu a vyšlehly plameny. „Shořel alternátor, což se prostě stává,“ usmívá se Aleš Vašíček. Nakonec ale vše zvládli a domů dojeli na baterie.

členové expedice Jižní pošta

Audio záznam rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio