Jak se zbavit stereotypů? „Překonejte strach z neznáma,“ radí profesionální kouč

Vše co opravdu potřebujeme, už máme, jenom ne vždy víme, kde. Takové je motto profesionálního kouče Vladimíra Tuka. A pokud se nám podaří najít v sobě to, co nás chytne u srdce, kde je vášeň, tak tam nás mozek podpoří. Ne vždy je to ale jednoduché – tak jak na to?

„Řídíme se konvencemi, žijeme očekáváními druhých a tím se řídíme, život a práce nás pak nebaví, doma jsem z povinnosti, staráme se o rodinu a domácnost, ale nejsme to my,“ vysvětluje v rozhovoru s moderátorkou Patricií Strouhalovou.

Pokud člověk chce z nepříjemných stereotypů vyjít, tak neví, co ho čeká, a z toho má strach. Právě lidský mozek má podle něj úžasnou vlastnost – dokáže si představit, co nás čeká. „Pak dostaneme sílu a přestaneme se bát,“ nastiňuje, a zároveň dodává, že účinní lidé jsou ti, kteří si dokážou v konkrétních rysech představit svou budoucnost.

Čtěte také

V Austrálii se naučil novou metodu vedení zaměstnanců, která motivuje lidi a využívá vědeckých poznatků o tom, jak funguje náš mozek – když porozumíme tomu, jak nás ovlivňuje, tak se dokážeme snáze zorientovat.


Lidé by měli přemýšlet samostatně, nikoliv z příkazu někoho jiného

„V momentě, kdy máme v nějaké míře naplněné základní potřeby, tak potřebujeme něco jiného – být člověkem,“ upozorňuje s tím, že jsme vychováváni racionálně a potřebujeme impulzy, které nám mozek nabízí.

„Musíme rozpoznat, že nám mozek něco říká, a tomu uvěřit. Pokud uvěříme, tak pak je ještě potřeba překonat strach z neznáma,“ říká.

Důležitou roli také hrají pochvaly, ale mnohdy se chválí za výsledek, což je podle něj málo – důležité je chválit lidi za proces, nikoliv je za talent. „Mozek si snadno vyhodnotí záměr, o co tomu, kdo lichotí, vlastně jde,“ uzavírá.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio