Soucit musí stranou, chci inspirovat, říká triatlonista Tomáš Slavata, který pomáhá dětem ze znevýhodněných rodin

26. listopad 2016

Dětství příliš úsměvné neměl, zakoktával se a spolužáci se mu smáli. Určitý zlom ale nastal v době, kdy začal závodit s tramvajemi – snažil se je předběhnout. A tak se začal lepšit v tělocviku, méně zlobil ve škole, a přihlásili ho na běžecké závody. V životě triatlonisty Tomáše Slavaty ale nefiguruje jenom vrcholový sport – rozhodl se pečovat o děti ze sociálně slabých rodin.

„Dětem ze sociálně slabých rodin se pomoc často nedostává, samoživitelka je natolik hrdá, že se stydí za to, co se děje v rodině a snaží se za každou cenu situaci vyřešit,“ nastiňuje důvody, proč se kromě dětí z dětských domovů snaží starat i o ty ze sociálně slabších poměrů.

Čtěte také

Snaží se, aby děti nacházely inspiraci, ať už jde o vyhrané kolo nebo možnost účastnit se tréninkového kampu – děti tím získávají důvěru ve společnost, vidí, že někdo ocení jejich snahu. „Člověku vypomáhám v tom, aby byl dostatečně silný a dokázal posouvat sám sebe,“ dodává.

Jak pomáhá Tomáš Slavata dětem z dětských domovů a ze sociálně slabších rodin? Klikněte na video

Sám vzpomíná na pocit bezmoci a nespravedlnosti, když ho někdo soudil za to, že vyrostl v rodině, v jaké se ocitl. Ve svých 19 letech zažádal o syny své sestry Moniky, která bojovala se závislostí na drogách, a proto musel získat důvěru a přesvědčit úřad, že to myslí vážně. Pochvaluje si také na dobrý vztah se svou sestrou, které se podařilo zvítězit nad závislostí.

Zažil ale i špatné zkušenosti, a to zejména s dospělými, kteří nabídnou pomocnou ruku, ale pak to nedotáhnou do konce. U dětí se ale podle jeho vlastních slov zklamat nemůže – nic neočekává, snaží se jim ukázat, že mohou dokázat to, co chtějí. „Soucit musí stranou,“ vysvětluje s tím, že děti chce především inspirovat, protože systém je zachraňovat nebude.

Slavata Triatlon Tour

Za sebou má nejtěžší závod planety – Ironmen, a čím větší je pro něj výzva, tím je schopnější v osobním životě. „Díky sportu dokážu stresové situace řešit a nezpanikařit,“ přiznává. Kromě vrcholových závodů také organizuje Slavata Triatlon Tour – sérii amatérských triatlonových závodů pro děti z dětských domovů i běžných rodin.


Každý máme starosti, to neznamená, že člověk je špatný. I když selže v určitém momentu svého života. TOMÁŠ SLAVATA

Ke svým aktivitám přitom nepotřebuje žádný nadační fond, vše organizuje se svou přítelkyní a dvěma dětmi, které si vzal do péče. „Pro mne strašně důležité vidět přirozený respekt a úctu k tomu, co dělám,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio