Soudit může jen ten, kdo to zažil, říká Tomáš Töpfer. V novém filmu si chce zahrát Františka Kriegela

10. duben 2018

Dnes by oslavil narozeniny František Kriegel, muž, který v roce 1968 jako jediný v kremelském zajetí odmítl podepsat moskevský diktát. A šušká se, že by mohl znovu ožít: tentokrát jako filmová postava s tváří a hlasem Tomáše Töpfera. „Nevím, zda o tom mluvit. Aby se to nezakřiklo,“ usmívá se právě Tomáš Töpfer v rozhovoru s Lucií Výbornou.

„Režisér spolu s producentem zatím shánějí peníze, což je vždy alfa a omega každého projektu. Scénář už je ale hotový. A je krásný,“ neskrývá herec. Pokud totiž film vznikne, nepůjde jen o životní příběh Františka Kriegela, ale o skutečný dobový dokument.

„Je to velmi zajímavé jak pro ty, kteří to prožili, tak pro ty, kteří se narodili o mnoho let později. A jestli budu hrát přímo hlavní postavu? To bude záležet na sponzorech,“ shrnuje Tomáš Töpfer.

Odsuzovat je snadné


Přímá volba prezidenta? Populističtí politici dali lidem možnost buď Spartu, nebo Slavii. A pak se diví, že je národ rozpolcený.TOMÁŠ TÖPFER

Zatím se ale minimálně na první pohled zdá, že právě Tomáš Töpfer je pro roli Františka Kriegela, muže, který se proslavil svým „ne“, nejlogičtější volbou. On sám strávil řadu let jako senátor. Během nich stihl hlasovat proti Lisabonské smlouvě, proti přímé volbě prezidenta i některým dalším bodům, které měla tehdejší ODS v koaliční smlouvě.

Jak sám dodává, jeho situace se ale s tou Kriegelovou v roce 1968 nedá ani v nejmenším srovnávat. „V Senátu každý hlasuje podle svého svědomí,“ vysvětluje herec a někdejší politik. „I když jsem tedy hlasoval proti svému klubu, nikdo na mě netlačil. Vše bylo velmi noblesní.“

Představit si, že by se dnes on sám ocitl ve stejné situaci jako František Kriegel v Moskvě, je tak pro něj velmi těžké. Naštěstí. „Žijeme v jiné době. Představit si to umím, soudit to ale může jen ten, kdo to prožije, nebo v souvislostech. Nejsem filozof, ale odsoudit něco, co jsme nezažili, je velmi snadné.“

Logo

Změní politika člověka?

Když on sám před 12 lety vstupoval do politiky, mnoho lidí si klepalo na čelo. Jiní byli přesvědčení, že ho politika od základů změní. Jak se zdá, černé scénáře se zřejmě nenaplnily. A může za to prý divadlo.

„Nikdy jsem neodešel z divadla. Vždy jsem byl v kontaktu s lidmi a se světem. Vím, že lidé, kteří dělají jen politiku, se mohou odtrhnout od reality, mně se to naštěstí nikdy nestalo,“ vysvětluje Tomáš Töpfer.

autoři: lvb , als
Spustit audio