Sportovci se nám ostatním do jisté míry obětují, říká lékař olympioniků Jaroslav Větvička

9. listopad 2017

„Pokud se sportovci podaří dostat se na reprezentační úroveň, je to obrovská hodnota, které by si měl stát hledět,“ myslí si Jaroslav Větvička, vedoucí lékař Centra zdravotnického zabezpečení sportovní reprezentace. Péčí o vrcholové sportovce se zabývá už třicet let. Jak se za tuto dobu sport vyvíjel? Existují i „nezdravé sporty?“ A dosáhlo už lidské tělo maximálních výkonnostních limitů?

Sportovní lékař Jaroslav Větvička pomáhá připravovat české sportovce na olympijské hry. Setkává se ale i s dalšími sporty, které na olympiádě nenajdeme. Každý má svá specifika. Během let se dokonce také mění problémy a diagnózy.

Podle něj je dnes například víc únavových zlomenin. „V poslední době, jak se zvyšují zátěže, náročnost tréninku a tréninkové dávky, je tahle diagnóza na dolních končetinách poměrně častá,“ vysvětluje lékař.

Kondiční a fyzická příprava se navíc dostala i do sportů, kde bychom to nečekali. Třeba do šachu nebo motosportu. Být kvalitně fyzicky připravený znamená totiž také snáze překonávat únavu, lépe se soustředit a neudělat chybu, která může znamenat prohru.

Sportovní lékař se někdy musí postavit i proti sportovci. Třeba pokud by další závod nebo zápas ohrožoval život. „Je to v řádu jednotek, ale přesto jsem musel odmítnout potvrdit sportovní prohlídku u sportovce, který byl třeba na vrcholu, ale ze zdravotních hledisek by nebylo v souladu s etikou lékaře, abych mu dovolil sport dál provozovat.“

autoři: lvb , had