Sportovec se zranění může vyhnout. Stačí dodržovat prevenci, říká uznávaný český neurolog

22. listopad 2017

„Malí fotbalisté by měli hlavičkování nechat na později,” doporučuje v rozhovoru s Janem Pokorným uznávaný český neurolog a dlouholetý šéflékař i předseda zdravotní komise a výzkumného střediska FIFA Jiří Dvořák. V čem vlastně tkví podstata preventivních protiúrazových programů, které ve FIFA realizoval?

Jeho první počin ve světovém fotbale bylo, že v roce 1994 poslal Diega Maradonu domů za doping v průběhu mistrovství světa v USA. Během následujících dvaadvaceti let - do chvíle, než byl v loňském roce odvolaný - toho v rámci FIFA stihl víc než dost.

„Jsem rád, že jsem měl tu neuvěřitelnou možnost využít platformu FIFA pro prevenci a zlepšení zdraví. Můj slogan vždy byl: Medicína pro fotbal!” vzpomíná.

Během svého působení ve FIFA dosáhl mnoho. Můžete si na něj vzpomenout třeba vždy, když hráč dostane červenou kartu, když zaútočí protihráči loktem na hlavu. I to pochází z Dvořákovy lékařské dílny.

Jeho program srazil počet zranění na polovinu

Jeho program na prevenci zranění byl tak úspěšný, že pokračuje i po jeho odchodu z FIA. A nejen ve fotbale. „Třeba na Novém Zélandu ho nyní sponzorují pojišťovny,” podotýká.


Pavel Nedvěd dodržoval preventivní program každý den. A nikdy nebyl zraněný.JIŘÍ DVOŘÁK

Proč jsou vlastně jeho preventivní programy tak úspěšné? Ten nejrozšířenější se jmenuje se 11+. Zahrnuje jedenáct hráčů, jedenáct cvičení a kompletní rozcvičku těla, kterou by měli fotbalisté praktikovat dvakrát týdně. „Především u rekreačních fotbalistů se nám díky němu podařilo snížit zranění až o polovinu,” pochvaluje si Jiří Dvořák.

autor: als