Standa Berkovec

V pátečním dopoledním vysílání se mluvilo o motorkách a motorkářích. Hostem byl Standa Berkovec, jehož mnozí znají jako moderátora nebo třeba výtvarníka, ale který patří mezi nadšené motorkáře. Hance Shánělové odpovídal na otázky týkající se bezpečnosti za volantem i na motorce, pokusil se definovat české motorkáře a řeč se stočila i k často zmiňovanému tématu, totiž k ženám za volantem.V sobotu 7. srpna bude hostem sólistka Státní opery Praha, operní zpěvačka Jitka Burgetová.

„Ženy jezdí opatrněji, ale když vidím, jak jsou droboučké a sedí na obrovské motorce, mívám trochu strach,“ přiznává Standa Berkovec s tím, že si je nedokáže představit, jak zvedají těžkou motorku, pokud jim spadne. Na druhou stranu ženy chválí za jejich jízdu, která je spíše mírnější.

Zároveň přiznává, že motorkář se musí na silnici neustále bát, ať už o sebe nebo o ostatní. „Motorka je nebezpečnější než automobil,“ odůvodňuje svůj názor a vzápětí dodává, že sám se sice přímo nebojí, ale neustále bývá ve střehu. „Na silnici čekám od všech to nejhorší a když se nic zlého nestane, můžu se radovat. Vždy je však dobré být připraven,“ vysvětluje Standa Berkovec.

Standa Berkovec

Přes všechnu ostražitost, kterou na silnici zachovává, si nemyslí, že pražští řidiči jsou špatní. „Zlepšili se, protože při současné hustotě provozu by to jinak nešlo,“ myslí si. Sám sice auto má a považuje ho za nezbytnost, ale cesty na motorce si doslova užívá. „Máte pocit svobody, vnímáte krajinu okolo sebe, teplo, chlad, můžete zmoknout a své hraje i jistá dávka adrenalinu,“ popisuje kouzlo jízdy na motorce.

České motorkáře považuje Standa Berkovec za dobré, i když posluchačům zdůraznil dvě rizikové skupiny řidičů, na které je třeba si dát pozor. Hanka Shánělová se ho ptala i na hlavní problémy české dopravy nebo na spekulace ohledně nošení reflexních vest. Odpovědi Standy Berkovce si můžete poslechnout v audio záznamu rozhovoru.

Moderátor Standa Berkovec

Záznam celého rozhovoru se Standou Berkovcem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio