Stanislav Gazdík, bývalý profesionální voják

20. září 2012

Stanislav Gazdík se rozhodl odejít do cizinecké legie v 21 letech. Pochybnosti o svém rozhodnutí neměl. „Když člověk něco bere, musí to brát se vším všudy,“ vysvětluje.

Do cizinecké legie se rozhodně nedostane úplně každý. Jen 25 lidí ze 7200 uchazečů dostává šanci. Stanislavu Gazdíkovi se to povedlo.

Svým způsobem věděl do čeho jde, protože jakýsi „přednábor“ zažil od skladníka v montovně na Ostravsku, který strávil v legii 13 let. Od té doby už Stanislav Gazdík prý nabyl jistoty, že cizinecká legie není útvarem, který by sdružoval žoldnéře a hrdlořezy z celého světa.

„Když se zájemce přihlásí do cizinecké legie, čeká ho pět bodů. Důležitý je zdravotní stav, pak jsou fyzické testy, psychické testy, nakonec jsou dvě ‚Gestapa‘,“ vypráví Stanislav Gazdík, co vlastně žadatele o místo v legii čeká.

Zatímco zdravotní, psychické i fyzické testy neprobíhají nikterak překvapivě a navíc prý nejsou ani příliš náročné, část přijímacích zkoušek, kterým se říká „Gestapo“, je už hodně zvláštní.

Dostat se do cizinecké legie není jednoduché, popisuje Stanislav Gazdík

„Gestapo je vlastně výslech. Ten začíná otázkou ‚Kdy jsi se narodil?‘ a končí otázkou ‚Včera jsi sem přišel?‘,“ vzpomíná Stanislav Gazdík na první část přijímacího výslechu, během něhož musí říct vše o sobě, svém životě, své rodině a svých přátelích i nepřátelích.

Během své armádní kariéry se zúčastnil misí v Sarajevu, v Kosovu nebo v centrální Africe. V jakých okamžicích byl hrdý na svou práci a kdy měl naopak obrovský pocit zmaru? A jaké největší mýty panují o cizineckých legiích? I na to a řadu jiných věcí se moderátorka Lucie Výborná Stanislava Gazdíka zeptala.

Záznam celého rozhovoru se Stanislavem Gazdíkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio