Stanislav Motl

14. květen 2008

Reportáže věnované pátrání po nacistických zločincích, hledání v archívech, psaní knih o prvorepublikových filmových hvězdách - to byla témata rozhovoru Lucie Výborné s reportérem a novinářem Stanislavem Motlem, který byl středečním hostem Dopoledního Radiožurnálu. Přiblížil také některé kauzy, na kterých v současnosti pracuje. Ve čtvrtek 15. května bude hostem herec Stanislav Zindulka.

I když točí různé kauzy současnosti, jedním z hlavních témat Stanislava Motla jsou reportáže věnující se válečnému období. Fakta hledá i v našich a zahraničních archívech a jak sám říká, je to značné dobrodružství. Nyní natáčí s dětmi válečných zločinců a nacistů. "Od hledání skutečných vrahů - zdůrazňuji, že mě nezajímali obyčejní členové NSD, gestapa nebo SS, ale vrazi, kteří na našem území vraždili - je to u těch dětí jiná dimenze, psychologická. Zajímá mě například, jak to vše překonaly, jestli mají nějaké následky toho typu, že obdivují nacismus a své rodiče, nebo naopak. A je to různé," odpověděl novinář.

Stanislav Motl prozradil, že mluvil například se synem Reinharda Heydricha, Josefa Mengeleho či dcerou Heinricha Himmlera. Podle něj se ale dětem nacistických zločinců nechce o věcech mluvit. "Musím je dlouho přemlouvat, dát jim důkazy, že je neshodím. Například nepoužít skrytou kameru. Málokdo ví, že syn Reinharda Heydricha před několika lety přijel inkognito do Prahy, aby se v Resslově ulici - v kostele, kde parašutisté v roce 1942 sváděli svůj poslední boj - pomodlil. Já to věděl, seděl jsem blízko v hospodě. V duchu jsem si říkal - tam se modlí Heydrich, to je přece novinářské sousto. Aspoň jsem tam měl dát skrytou kameru. Ale neudělal jsem to. A jsem tomu rád," dodal reportér.

Stanislav Motl má rád tramping, moře, lezení po skalách. Zajímavé také je, že stále odmítá auto a jezdí vlakem. Právě ve vlaku se ale například dozvěděl o příběhu, který pak zpracoval. "Ve vlaku si ke mně přisedla babička a vyprávěla mi příběh dvou bratrech, které před 10 lety někdo zavraždil. Prý se všeobecně tuší kdo je vrah, ale nikdo v tom nic nedělá. Tak jsem to rozjel. Nakonec jsem pomohl usvědčit vraha, který byl po 11 letech odsouzen. Takže spravedlnosti bylo učiněno za dost," uvedl Motl v odpovědi na otázku, zda se stává, že si někdy kauzy najdou jeho.

Záznam celého rozhovoru se Stanislavem Motlem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio