Stanislav Peleška: Krtka nevyhánějte. Na tulipánech si pochutná hryzec

5. květen 2013

Jaro je v plném proudu a zahrádkářům pomalu začíná hlavní sezóna. Na zahradě je však třeba pracovat celý rok, připomíná Stanislav Peleška, jeden z nejznámějších českých zahrádkářů. V neděli mezi 10. a 11. hodinou si s ním povídal moderátor Petr Rajchert.

Všichni zahrádkáři jistě vědí, s čím na jaře začít. Protože se však většina lidí potýká s nedostatkem času, Stanislav Peleška se zamyslel také nad tím, co naopak v následujících týdnech nedělat. „Neměli bychom řezat ovocné stromy a keře,“ radí. Stromy se podle něj seřezávají po zazelenání. „Staří sadaři museli prořezat stromky do konce března, aby měli čas na orání, vysévání a další činnosti,“ osvětluje.

Čtěte také

Posluchači se Stanislava Pelešky také ptali na to, jak si poradit s krtkem, který na zahrádkách vytváří nevzhledné krtince. „Krtek je hmyzožravec,“ upozorňuje dopolední host. „Pochutná si na žížalách a broucích, ale nedotkne se kořenů, hlíz ani cibulí,“ zamýšlí se.

Podle Stanislava Pelešky je pro zahradu mnohem nebezpečnější hryzec. „Ten sní tulipány, narcisy, mečíky i kořeny mladých stromků,“ popisuje a připomíná, že krtkem vytlačená zemina je velmi kvalitní. „Můžete ji použít do květináčů,“ radí.

Čtěte také

Co Stanislav Peleška poradil některým z posluchačů? Proč je dobré si vést zápisník zahrádkáře? A proč se zahrádkáři vrací k pěstování některých méně tradičních plodin, například mišpulí nebo topinamburu?

Záznam celého rozhovoru se Stanislavem Peleškou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio