Štěpán Rak

28. březen 2012

Hraje na kytaru všemi pěti prsty a své zážitky převádí v hudbu, kterou komponuje. Takový je virtuos Štěpán Rak, středeční host Radiožurnálu, s nímž si povídala moderátorka Lucie Výborná. Zeptala se ho mimo jiné na osobnost Tomáše Bati, jenž se stal inspirací pro další z jeho pořadů.

„Představení o Tomáši Baťovi bude mít premiéru tento týden ve Zlíně,“ vysvětluje Štěpán Rak v úvodu rozhovoru. Práci na tomto pořadu považuje spíš za radost. „Nejvíc pracuji tehdy, když nepracuji,“ tvrdí. Právě v momentech, kdy nepracuje, si svou práci promýšlí a uvažuje také o technice hraní na kytaru. „Tento způsob přemýšlení učím také své studenty na pražské AMU,“ zmiňuje.

Nový pořad vychází z jediné písně, kterou si Tomáš Baťa oblíbil. „Večer si ji všichni společně zazpíváme,“ doufá Štěpán Rak s tím, že hudba v jeho pořadu osud Tomáše Bati předjímá a také dotváří. Texty pak vycházejí ze současné politické a ekonomické situace. „Baťa se totiž domníval, že hlavní příčiny krize nejsou ekonomické, ale spíš morální,“ připomíná.

Moderátorka Lucie Výborná se Štěpána Raka ptala také na jeho pobyt ve Finsku, protože pět let života v zahraničí ho muselo nějakým způsobem změnit. „Často se do Finska vracím ve svých myšlenkách,“ přiznává Štěpán Rak a zmiňuje, že něco z této severské země zůstalo v jeho dvou synech. „Myslím, že především čistá příroda a do jisté míry také čistá finská duše,“ domnívá se.

Štěpán Rak zavzpomínal na své finské studenty (ilustrační foto)

Pokud si poslechnete audio záznam rozhovoru, uslyšíte oblíbenou píseň Tomáše Bati nebo čardáš v podání Štěpána Raka. Dozvíte se také, co pro tohoto kytaristu znamenal pobyt ve Finsku a které osobnosti ho nejvíce inspirují.

Záznam celého rozhovoru se Štěpánem Rakem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio