Štěpánka Havrlíková

26. listopad 2010

Kávu pije snad téměř každý z nás. S oblibou si vychutnáváme její chuť a aroma. Odbornice na kávu Štěpánka Havrlíková, která byla Hostem Radiožurnálu, připomněla důležitost atmosféry, kterou míváme s pitím kávy spojenou. „Nejlepší káva tedy může být ta, kterou si vychutnáváme v příjemném prostředí,“ domnívá se.

Chuť kávy se samozřejmě také váže k přípravě. A dobrou kavárnu podle Štěpánky Havrlíkové poznáme nejen podle atmosféry, ale také podle pohledu na kávovar. Špatný stav kávovaru se totiž odrazí na chuti kávy. Faktorů, které ovlivňují chuť nápoje, je však mnohem víc. „Záleží samozřejmě také na mletí nebo dávkování,“ upozorňuje Štěpánka Havrlíková s tím, že káva na sebe váže vodu. Proto se změnou prostředí musí barista regulovat způsob jejího mletí.

Kávu je třeba vybírat podle chuti a aroma. Nejdůležitější je čerstvost. „Kávu je třeba spotřebovat do 10 až 14 dnů, pokud dokážete zajistit dobré skladovací podmínky,“ vysvětluje. Káva by měla být uložena v temnu, suchu a chladu.

Degustátorka kávy Štěpánka Havrlíková si myslí, že i česká zalévaná káva může být zdravá. Záleží však na přípravě. Správný způsob popsala posluchačům ve vysílání. „Namletou kávu zalijete horkou vodou, kterou necháte odstavit asi 40 vteřin,“ popisuje. Optimální teplota vody k zalití kávy je 92 stupňů. Lógr je pak třeba oddělit od nápoje.

Moderátorka Hanka Shánělová se Štěpánky Havrlíkové ve vysílání zeptala i na použití french pressu. Jak správě vybrat kávovar do domácnosti? I odpovědi na tyto otázky se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru se Štěpánkou Havrlíkovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio