Štěstí musíte jít naproti, říká horolezec Radek Jaroš. Jaké plánuje další expedice?

11. prosinec 2015

Poprvé po 20 letech si dopřál volného léta, přesto si odpočinku příliš neužil – dopisoval knihu, se kterou před tím otálel, absolvoval přednášky, propagační akce, pracoval na kalendáři. K vysněnému moři se ale nakonec dostal. „Dovolil jsem si dovolenou, ani jednou jsem nesáhl na skálu,“ přiznává v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Když vzpomíná na úspěšnou expedici na K2, tak si vybavuje, jak jeho tělo bylo zdevastované, ve filmu Cesta vzhůru se nemohl poznat. „Absolvoval jsem mnoho neúspěšných expedic, ale musím zaklepat, že se nikomu nic nestalo,“ pochvaluje si.

Mezi horolezci je nejstarší, kdo vystoupal na všech 14 osmitisícových vrcholů planety. „Štěstí musíte jít naproti,“ říká a vzpomíná, jak se na jedné expedici vyhnul lavině nebo se mu podařilo zastavit pád. „Na zádech jsem měl dvacetikilový batoh, a když jsme se vraceli z úspěšného výstupu, tak jsem upadl, ale stihl jsem zaseknout cepíny a pád jsem zastavil na začátku,“ vzpomíná.

A kterou českou horu má nejraději? Začínal na Drátníku, ale favoritem je Sněžka. „Ještě jsem nevylezl Lysou horu,“ upozorňuje. Hory od mala miloval, ve 14 letech nejmladším přechodem Jesenické hory. A co chystá na příští rok?

Čtěte také

„Chystáme se na Denali v období května a června. Na podzim chci v Novém Městě na Moravě sednout na kolo a dojet na Elbrus, nejvyšší horu Evropy,“ nastiňuje.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio