Václav Havel byl nesmělý. Chodil na mé koncerty a nosil mi knihy, vzpomíná Suzanne Vega

12. červen 2017

Do České republiky se po nějaké době vrací americká písničkářka Suzanne Vega, a to proto, aby už ve středu 14. června vystoupila v pražském Divadle Archa. „Na konci 80. let jsem byla popovou hvězdou. Dnes jsem ‚jen’ umělkyní,” usmívá se známá hudebnice v rozhovoru s Lenkou Kabrhelovou.

Suzanne Vega po dlouhá léta patří k nejvýraznějším současným hudebnicím, její začátky ale byly skromné. Vyrostla v Harlemu, jedné z nejchudších newyorských čtvrtí, a později se i s celou rodinou předstěhovala na Upper West Side - čtvrť plnou imigrantů z celého světa.

„New York tehdy poskytl útočiště všem,” vzpomíná. „To, co se děje dnes, je jen jedna z dalších věcí, které současná vláda dělá úplně špatně,” říká a naráží tím na debatu, která se dnes v USA vede o přistěhovalcích a imigraci.

Suzanne Vega při rozhovoru s Lenkou Kabrhelovou

„Je hrozné, že se lidé musejí obávat o své životy. Je strašné, že lidi, kteří tu žijí dlouhé roky a z nějakého důvodu neměli šanci získat doklady, úřady deportují a odloučí od jejich rodin.”


Suzanne Vega
Zpěvačka, producentka a vypravěčka příběhů z newyorských ulic patří k nejvýraznějším postavám neo-folkového hnutí počátku 80. let. Její úspěšný debut z roku 1985 a následující deska Solitude Standing ji katapultovaly na pozici folkrockové hvězdy.

Politika jako zodpovědnost

Jak říká, hudbou se dnes snaží podělit o své zážitky a povzbudit lidi k empatii a soucitu. „Spousta mých písní je malými dramatickými monology. Jsou to příběhy, kterými se snažím říct, aby se na svět podívali očima někoho jiného,” popisuje.

Mluvit o politice považuje za svou zodpovědnost. Nikoliv ale zodpovědnost celebrity, ale zodpovědnost občana. „Mám potřebu podílet se na věcech a ovlivňovat lidi svou tvorbou a tím, jak žiju. Zároveň ale na Facebooku nevydávám politické statusy a prohlášení,” upozorňuje.

Lou Reed, Suzanne Vega a Václav Havel

S Českou republikou ji pojí mnoho věcí. Tou zřejmě nejdůležitější je její někdejší blízký vztah s Václavem Havlem. „Poprvé jsem se s ním setkala na jeho 70. narozeninách. Byla jsem na filmovém festivalu v Olomouci a přišla prosba, zda bych mu zazpívala písničku,” vzpomíná.

Celý rozhovor si poslechněte kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio