Tanec, hudba, tabák a rum… Jak se proměňuje Kuba? Nastiňuje cestovatelka Lívia Kocnárová

10. leden 2017

Švec, soukromá kadeřnice, manikúra, pedikúra, dobrý sendvič… To vše jsou dnes na Kubě absolutní novinky, pokud mluvíme o Havaně a o hlavních městech provincií. Kubánci dnes mohou získat licenci k drobným živnostem, přesto ji hodně z nich vrací. Proč? Mít vlastní podnik znamená velký boj, mnozí z nich ale nebyli dlouhá léta k práci motivovaní.

Cestování na Kubě má výhodu, že jde o velmi bezpečnou destinaci, na ulici vás pravděpodobně nikdo neokrade, nikdo nepřepadne. „Pokud si chcete užít Havanu se vším všudy, tak i ta noční zábava k tomu patří,“ doporučuje cestovatelka Lívia Kocnárová, která na největší ostrovní stát v Karibiku jezdí už 18 let.

Jedinou možnosti, jak procestovat Kubu, je pronajmout si automobil. To ale není tak jednoduchá záležitost, protože vozidel na Kubě je nedostatek, rezervaci je proto nutné zajistit třeba i půl roku před cestou. „I Kubánci samotní mají problémy s dopravou, postávají u silnic a stopují,“ říká.

Čtěte také

Kuba ale také zdražila, a bude i dražší – nekoupíte si téměř nic levnějšího, než v přepočtu pod 28 českých korun. „Výdaje na Kubě budou pro cestovatele drahé, na to je třeba se připravit,“ upozorňuje s tím, že lepší už je to dnes například s bankomaty, doporučuje ale vzít si kreditní karty Visa.

Ubytovat se můžete například v Casas Particulares, což je takzvané ubytování v soukromí, kdy bydlíte u Kubánců v rodině, žijete s rodinou pod jednou střechou se zázemím. „Uvaří vám snídani, večeři, jako vhodný dárek bych doporučovala praktickou věc, jako kolíčky na prádlo, mýdlo…,“ říká.


Livie Kocnárová jezdí na Kubu 18 let, tak jsme dnešek strávily v Karibiku. Na Kubě jsem byla v roce 2000 a ani mě nepřekvapilo, jak málo se od té doby změnilo. Snad jen, že přibylo povolenek na soukromé podnikání a že někteří kubánci je zase vrátili. Zastesklo se mi po krásných amerických bourácích z minulého století, pomalému plynutí času a zemi bez fastfoodů a reklam. Vyměnila bych méně stresu za méně všeho ostatního ? Těžko říct...LUCIE VÝBORNÁ

Zajímavostí jsou také dvě kubánské měny – CUC a CUP. V posledně jmenované měně dostávají Kubánci výplatu a lze za ní nakoupit suroviny v nezpracovaném stavu. Ve měně CUC si pak turisté nakoupí vše, co potřebují – platí se s ní v cestovním ruchu a hotelech. „Americká měna je už opět dobrou měnou,“ uzavírá.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.