Tělesná dispozice, vnímání těla, psychika… Co všechno potřebuje sportovec k úspěchu? Nastiňuje Vítězslav Hradil

10. srpen 2016

Lukáš Krpálek, Josef Dostál, Jiří Ježek, Vavřinec Hradilek, Anežka Drahotová, David Svoboda, Lucie Šafářová… jména sportovců, kteří se snaží uspět na olympiádě v Riu. Spojuje je ale ještě něco jiného – schází se v Centru pohybové medicíny soukromé kliniky Petra Koláře. Jak vypadá péče o pohybovou schránku vrcholových sportovců? Nejenom to nastínil v Hostu Radiožurnálu primář Centra pohybové medicíny Vítězslav Hradil.

Bez fyzioterapeuta se dnes vrcholoví sportovci neobejdou – každý špičkový reprezentant má své zabezpečení. Jak je ale možné, že někteří sportovci vydrží v porovnání s ostatními déle? Svou roli hraje několik faktorů. „Způsobuje to jejich narození, jak je rodiče udělali, tedy dispozice,“ vysvětluje.

Důležitý je například sklon kloubní jamky a tvar hlavice – stačí jen několik stupňů jinak, a kloub neumožní rozsah pohybu potřebného pro danou disciplínu nebo situaci. Záleží také na tom, jaký kdo dělá vrcholový sport.

„Každý z nás máme pro něco vlohy, jenom 30 % lidí dělá práci, pro kterou má genetické vlohy,“ říká s tím, že ve sportu je důležité, jak rodiče i trenér vedou sportovce v mládí a rozvíjí jeho všeobecnou pohyblivost. Připomíná také, že pro sportovce je zásadní psychika – většina z vrcholových sportovců žije spokojeným životem.

Čtěte také

Dnes lze také díky speciálním testům odhalit, na které sportovní odvětví je dítě pohybově nadané, existují také systémy, které dokáží otestovat v rámci pohybových aktivit jejich možnosti. „Ale nic není dominantní, testy mají jenom pomoci, abychom objasnili, k čemu je malý človíček lépe disponován,“ vysvětluje.


Vědci údajně zjistili, že v roce 1986 byla šance na zlepšení světového rekordu 25 %, dnes je to 1 %, v roce 2027 to má být 0,1 %

A jak se správně hýbat? Důležitá je motivace, půl hodina až hodina chůze denně udělá kompenzaci osmi hodinám vsedě. S přibývajícím věkem také potřebujeme větší přípravu pro určitý sportovní výkon.

„Můžeme dělat relativně to, co nám dovolí náš organismus, ale musíme se k tomu adekvátně připravit, rozcvičit se,“ vyzdvihuje s tím, že důležité je rovněž mít správného trenéra.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio