Tereza Vrabelová o cyklu Nevinné lži: Příběhy si prožijeme od prvního písmenka až k mixážnímu pultu

18. září 2014

„Někde v jádru musí být nevinná lež, která příběh způsobí. Držíme se toho, že co příběh, to jiný žánr a tvůrčí tým, říká režisérka a producentka Tereza Vrabelová, která je svázaná s projektem Nevinné lži. Česká televize nyní uvádí pokračování úspěšného cyklu. Jak hodně jeho tvůrci čerpají inspiraci z vlastních životů? A podle čeho se vybírají témata do série? Nejenom to přiblížila v rozhovoru s Patricií Strouhalovou.

„Někdy se člověk dostane do kategorie zbytečných pravd, někdy má člověk mlčet. Přímočarost nemusí být někdy sympatická,“ říká Tereza Vrabelová. Sama připouští, že nevinné lži z dětství nemá. „My jsme byli spíše pravdomluvná a přímočará rodina,“ podotýká.

Čtěte také

Pro Nevinné lži společně s manželem vymýšlí soubor témat ze života, ke kterým pak hledají autora. „Postupně se vytvarují finální tvary, některé nemusí mít s původním záměrem mnoho společného,“ nastiňuje.

Scenáristů, kteří dokáží napsat scénář podle představ režiséra, je podle ní u nás málo. „Například Alice Nellis a Petra Ušelová dokáží napsat scénář, který je skvělý už v první verzi, ale také ne vždy se jim to podaří,“ říká s tím, že scenáristika je těžké řemeslo – člověk musí být zkušený, vnímavý a talentovaný.

Teraza Vrábelová nastínila, jak se vybírají hereci do Nevinných lží

„Než se donutím napsat větu, tak jsem schopná vymyslet kdejaké činnosti, nedávno jsem začala škrobit prádlo,“ usmívá se s tím, že ona sama talent na scenáristiku nemá.

Jak se tvoří pro komerční a pro veřejnoprávní televizi? Podle čeho vybírá herce do Nevinných lží? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio