Točím pro děti, starce, slepice, krávy, motýly i hvězdy, říká Tomáš Vorel, který dokončil film Instalatér z Tuchlovic

12. září 2016

Film Instalatér z Tuchlovic se natáčel opravdu v Tuchlovicích, a to v domku reálného instalatéra. A i když se režisér filmu Tomáš Vorel chopil i kamery a napsal scénář, tak přiznává, že není jenom individualista. Proč se nemáme pořád ptát „proč“" A proč existence nemá žádný smysl? Nejenom na tím se zamýšlel v rozhovoru s moderátorem Janem Pokorným.

„Točím necíleně, má cílová skupina jsou všichni - od dětí po starce a hroby, od slepic až po krávy, pro motýly i pro hvězdy točím film,“ říká s tím, že až třeba tato planeta zanikne, tak mimozemšťani přiletí, vezmou si jeho filmy a budou si je promítat někde na Venuši. „Točím filmy pro univerzum,“ dodává.

A protože i on sám je součást univerza, tak se nejdříve film musí líbit jemu, projít jeho vlastní cenzurou. „Jsem první schvalovací zařízení, pak moje maminka,“ říká.

Ve filmu hrají Petr Čtvrtníček, Jakub Kohák, Filip Blažek, Eva Holubová nebo Petra Špalková, režie, scénáře a kamery se chopil on sám, ale podotýká, že měl po ruce asistenty. „Jsem obklopen profesionály, nejsem úplný individualista,“ připomíná. Na Jakubu Kohákovi se mu líbí, že je neherec, je autentický a nepřehrává, ale to, že hraje v reklamách, mu zakazuje. „I já jsem si zkusil tři reklamy, ale není to můj styl,“ přiznává.

A jaký smysl má pro něj točit filmy? „Nic nemá žádný smysl, ani život, ani existence,“ vysvětluje s tím, že slovo „proč“ je zcestná věc – na nekonečný proud otázek není odpověď, protože za každou odpovědí se můžeme zeptat proč. „Naše existence nemá žádný smysl, nemá žádný cíl, prostě jenom je pro radost sama k sobě,“ dodává.

Do budoucna plánuje odjet do chráněné krajinné oblasti na Rabštejně a se svými kamarády napsat závěrečný díl trilogie Cesta z města, Cesta do lesa a Cesta domů. „Budou tam hrát ti samí - Polívka, Holubová,“ popisuje.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.