Tonya Graves představuje album Back To Blues. Jsem ráda, když mě lidi berou jako českou zpěvačku, říká

4. listopad 2015

Zpěvačka Tonya Graves vydává druhé sólové album Back To Blues a na nedostatek práce si stěžovat nemůže. V paměti má však ještě chvíle, kdy nevěděla, jak dál. I o tom mluvila na Radiožurnálu v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Tonya Graves vyzkoušela spoustu hudebních stylů – od blues a taneční hudby až po vystupování s Monkey Business. Nabízela se otázka, kam se v pěvecké dráze vydat dál. „Jsem ráda, že jsem se vrátila k blues. Zapomněla jsem, jak se mi tento žánr líbí,“ tvrdí známá zpěvačka, která se usadila v Česku.

Jak však uznává, blues není jednoduchý žánr, i když nemusí jít nutně o smutné a pomalé písně. „Blues je i o lásce, smyslu pro humor, sarkasmu. Blues může být také smutné,“ soudí Tonya Graves. A právě bluesové aranžmá se táhne celou její deskou a sjednocuje písně jako Hound Dog, Jolene nebo Don’t Let the Sun Catch You Cryin’. „Vracím se do své kůže a dělám blues,“ dodává jednoznačně.

Dočkáme se také autorského alba? Tonya Graves uznává, že psaní textů není vůbec jednoduché. První deska, kterou otextovala, vycházela z vnitřního pocitu. „Bylo mi 40 let. Něco se změnilo, proto jsem měla o čem psát,“ popisuje a připomíná, že není skladatelka a ani nehraje na hudební nástroj. „Mám hlas a ten se lidem líbí,“ konstatuje. Nejlépe se jí proto pracuje, když zpívá písně, které ji baví.

Čtěte také

V Česku žije 20 let, tedy tak dlouho, že už prý nedokáže srovnat život v Praze se životem ve Spojených státech, odkud pochází. „Ve Spojených státech necítím svobodu. Lidé tam nejsou svobodní,“ domnívá se. Svůj díl na tom podle ní nese i reakce na 11. září. „Je to škoda, protože skupina lidí vyvolává v ostatních strach a ostatní pak dělají špatná rozhodnutí. To se v Česku naštěstí neděje,“ říká.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio