Třetí Anděl Páně vznikne, až se zbavíme hladových vlků, říká režisér Jiří Strach

22. prosinec 2017

Vánoce bez Jiřího Stracha už si dnes zřejmě jen málokdo dokáže představit. Respektive bez jeho pohádek. A letos to nebude jinak. Letošní štědrovečerní pohádkou bude v České televizi Anděl Páně 2, který vydělal v kinech přes 127 milionů korun, a stal se tak nejvýdělečnějším českým filmem všech dob.

„Být vánočním režisérem je radost,” říká Jiří Strach v rozhovoru s Lucií Výbornou. „Vánoční čas bývá plný nadějí, a pokud k tomuto času pro českého diváka patřím, jsem za to rád.”

Oba díly jeho Anděla Páně dokázaly něco, co se jiné moderní české pohádce už dlouho nepovedlo. Staly se neoddělitelnou součástí českých Vánoc. A tak se samozřejmě nabízí otázka, zda Jiří Strach už chystá i třetí andělskou pohádku.

Přestože je úspěšný režisér, pokud jde o sliby, je velmi opatrný. Nicméně už před pár měsíci prohlásil, že trojka vznikne. A bude se prý jmenovat Anděl Páně - Tři králové. „Ano, myšlenka na pokračování tam je,” neskrývá Strach. „Mám nápad na to, co by se stalo, kdyby Ježíšek utekl z nebe, ale protože ještě nenastal druhý příchod Krista, v nebi by vypukla panika.”

Co tedy natáčení Anděla Páně 3 stojí v cestě? Podle Stracha jsou to hlavně obavy z „hladových vlků” a jejich právníků, kteří by se na úspěchu Anděla Páně rádi přiživili. „To nechci ani nemůžu dopustit. Do prvních dvou dílů jsme šli s pokorou, nešlo nám o to vydělat peníze, ale udělat dobrý film,” shrnuje.

Jiří Dvořák (vlevo) a Ivan Trojan v pohádce Anděl Páně 2

Ivan Trojan a Jiří Dvořák stárnou do původní představy

Za velkou částí obrovského úspěchu Anděla Páně rozhodně stojí i skvělé herecké obsazení (nejen) obou hlavních rolí. Strach měl přitom původně o obsazení trochu jinou představu.

„Nejprve jsem myslel, že by anděl a čert měli být mnohem starší. Pak se objevila tahle skvělá dvojice - a nakonec mi oba kluci pomalu stárnou do mé původní představy,” směje se režisér.

autoři: lvb , als