Trpíte skřípáním zubů? Pomoc hledejte spíše na psychiatrii než u stomatologa

19. listopad 2017

Podle stomatochirurga Jiřího Šedého je problémem 21. století opotřebení zubů. Pomoc ale pacient často najde spíše na psychiatrii. Mýty o stomatologii vyvrací Šedý ve své knize Zubař — nejlepší přítel člověka.

Skřípání zubů je obrovský problém. Základní problém 20. století byl zubní kaz. ten už dnes je v podstatě vyřešen. „Víme, jak ho léčit, víme, co ho způsobuje, teď trochu pokulhává přenos do populace,“ vysvětluje Šedý.


Jiří Šedý vystudoval všeobecné lékařství, zubní lékařství, MBA, obhájil titul PhD, provozuje privátní stomatologickou praxi a má za sebou 8 autorských monografií. Ve volném čase se věnuje jízdě na koni, vlastní starolkadrubskou bělku.

Jedenadvacáté století trpí problémem abraze, zvýšeného opotřebení zubů. To se týká bulimie a bruxismu. „Souvisí to s psychikou,“ popisuje stomatolog. „Zuby se obrušují, obnažují se vnitřní části zubů.“

„Dochází k tomu, že zuby jsou citlivé na studené, na teplé. Druhá věc je ta, že pokud celou noc skřípete zuby, bolí vás svaly. Bolí vás žvýkací svaly, bolí vás svaly krku,“ popisuje příznaky Šedý. „Můžete mít problémy s čelistním kloubem, bolesti hlavy. Ty se zahánějí farmaky a kolečko se točí dokola.“

Problém se musí řešit v mezioborové spolupráci s psychology, psychiatry. „My jsme schopni zuby rekonstruovat, citlivost zubů snížit. Ale musíme vyjít z mezioborové spolupráce, tam to celé začít. To je v komunikaci s pacientem obtížné. Hledá léčbu u stomatologa a my ho posíláme na psychiatrii,“ vysvětluje Šedý.

autor: pst
Spustit audio