Tuky, minerály, aquaholismus a bakteriom.... Několik rad pro správný metabolismus

28. květen 2017

Letní tropické počasí mimo jiné znamená dodržovat pitný režim – čím více je den horký, tím více ztrácíme tekutiny a minerály, které musíme nahrazovat. Nic se ale nesmí přehánět. Podle neurologa a odborníka na metabolismus a výživu Vladimíra Teplana je optimální příjem tekutin kolem dvou až dvou a půl litru tekutiny za den.

Jedním z mýtů pitného režimu je takzvaný aquaholismus – představa, že když budeme pít, tak si naplníme tělesné buňky a budeme bez vrásek. „Není tomu tak, protože tělo má své vnitřní regulační mechanismy,“ vysvětluje.

Čtěte také

Říká se také, že když hodně pijeme, tak také zhubneme. Právě to patří k jedné z neotevřených kapitol v dietologii a jedna z britských studií ukazuje, že lidé, kteří hodně pijí před jídlem, tak mají menší příjem potravy a energie. „Tak trochu ošidí to své jídlo pitím,“ nastiňuje.


Lidé s obezitou mají jiný bakteriom než lidé, kteří obezitu nemají. Může se upravit změnou stravy, když budete užívat laktobacil nebo některou bakterii, která je přínosná, je třeba v kyselém mléku. VLADIMÍR TEPLAN

A co je vhodné pro naše ledviny? Harmonickou tekutinu představují například čaje, pokud tedy nepočítáme takzvané ovocné nebo různobarevné. Nevhodné pak mohou být látky, které vedou ke zvýšenému vylučování některých metabolitů – krystalu kyseliny močové nebo vápníku. Ideální nemusí být podle něj ani vegetariánská nebo zeleninová dieta.

Základem pro dobrý metabolismus je tak pestrá strava, které by mělo být méně s adekvátním množstvím tekutin a minerálů. „Některé minerálky nejsou špatné, ztrácíme vodu, ale také ztrácíme soli. Na to je třeba se podívat a respektovat,“ doplňuje.

Po grilování půst

Nastává doba grilování, samotné maso, pokud je libové nebo kuřecí, nemusí být s výjimkou soli problém, lepší je ale vynechávat přílohy jako jsou brambory nebo pečivo. Po hodech je také dobrý půst, jíst zeleniny a polévky, aby se nadbytečný příjem stačil vyloučit.

Riziko představuje i viscerální tuk, který chrání naše orgány. Může například metabolicky ovlivnit některé pochody v organismu, blokovat účinnost inzulínu a významně se podílet na rozvoji takzvaného metabolického syndromu.

„Pokud obvod pasu u žen přesáhne hodnotu 88, u mužů 102 cm, tak už je to velké riziko a nepochybně máte značné množství viscerálního tuku,“ upozorňuje.

Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: pst , prh
Spustit audio