Uběhl 30 maratónů za 30 dní. Nejtěžší je přesvědčit hlavu, přiznává René Kujan

Při autonehodě si poranil páteř. Pět let poté uběhl na Islandu 30 maratónů za 30 dní. Plánuje vyběhnout také na 16. ročníku pražského půlmaratónu, a to naboso. „Půlmaratóny jsem začal běhat hlavně kvůli kamarádům,“ vysvětluje René Kujan, který byl v sobotu mezi 10. a 11. hodinou hostem Radiožurnálu.

Běh neodmyslitelně patří k jeho životu, a tak každý den obouvá běžecké boty a vyráží na trať. Někdy dokonce dvakrát denně. „Teď běhám od 10 do 20 kilometrů, ale zase přitvrdíme,“ popisuje René Kujan. Přitom ještě před několika lety nebylo jisté, jestli se k běhu vůbec někdy vrátí.

Po autonehodě měl sešroubovanou páteř a někteří lékaři zvěstovali, že je s běháním konec. „Jeden doktor mi však vysvětlil, že bych měl dělat, co chci. Vzdát se prý můžu vždycky,“ popisuje René Kujan.

Čtěte také

Vzdal někdy maratón? „Jen jednou, ve Stromovce, kde se běhalo pořád dokola,“ přiznává s tím, že je těžší zvládnout únavu psychiky než těla. „Když člověk trénuje, tělo má fyzicky na to to zvládnout. A to i u nepříliš trénovaného jedince, pokud má silnou motivaci,“ domnívá se. Nejnáročnější je podle René Kujana přesvědčit hlavu.

Moderátorka Patricie Strouhalová se ve vysílání Hosta Radiožurnálu spojila také s Alešem Kaplanem z Fakulty tělovýchovy a sportu Univerzity Karlovy, který poradil, jak a kde začít běhat. René Kujan navíc prozradil, jak se mu běhalo na Islandu. Zaběhá si někdy také v Řecku? A jak se běhá bez bot?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio