Ukrajina je v mediálním prostředí svobodnější než Rusko, tvrdí Martin Dorazín

29. prosinec 2013

Zahraniční zpravodaj Martin Dorazín je v Českém rozhlase jako doma. S několikaletou přestávkou pro něj pracuje od roku 1991. Jeho hlas můžete slyšet v reportážích o dění v Rusku. A nedávno navštívil také Ukrajinu.

„Na Ukrajině jsem nebyl poprvé a zřejmě ani naposledy,“ připomíná svůj pobyt v Kyjevě během protestů s tím, že tamní spory nejsou vyřešené. „Asi se tam s kolegou Petrem Vavrouškou ještě vystřídáme,“ dodává.

Spousta příběhů a výpovědí, které Martin Dorazín na Ukrajině natočil, se však do vysílání nevešla. „Potkal jsem hodně lidí, kteří mají rádi Českou republiku. Moji dva noví kamarádi si mě odchytli, protože slyšeli češtinu,“ popisuje. Igor a Igor, jak se jmenují, s oblibou navštěvují především hrady a zámky v Česku. „Až potkáte dva zvláštní lidi, kteří mluví ukrajinsky a rusky, jsou to oni,“ připomíná.

Čtěte také

V současné době je Martin Dorazín v Moskvě a uznává, že Rusko je pro nás velkou záhadou. „Ruský způsob života se přiblížil západnímu stylu,“ zamýšlí se nad proměnami země, kterou navštěvuje od 80. let. Připomíná však, že Rusové zůstali mentalitou na východě, což prý bývá někdy problém. „Široká ruská duše je příjemná. Rusové jsou hodní, ale dokážou být také tvrdí. A to mě vždycky překvapí. Perou se v nich dva světy,“ popisuje.

Kdy a kde se Martin Dorazín při svých pracovních cestách skutečně bál? Co si myslí o případu Michaila Chodorkovského? Jak Rusové pohlížejí na členky skupiny Pussy Riot? A jak si v Rusku vede opozice? Také na to se ptala moderátorka Patricie Strouhalová mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio