Uprchlíci hledají pocit bezpečí a domova, Česko se ale vůči nim uzavřelo, připomíná Diana Tuyet - Lan Kosinová

26. srpen 2016

Mluví plynně česky, slovensky, polsky, anglicky, německy, avšak nerozumí vietnamsky, ačkoliv je dcera vietnamsko-slovenského páru. Tisková mluvčí brněnské Diecézní charity Brno Diana Tuyet - Lan Kosinová pochází z multikulturního prostředí, což ji obohatilo tolerancí a radostí z lidí. Možná i proto se vydala na balkánskou cestu, aby se s uprchlíky setkala tváří v tvář.

Češi jsou podle ní obecně nedůvěřiví, a občas ji mrzí, že česká společnost se s tou vietnamskou setkává pouze na tržnicích a ve večerkách. Nelíbí se jí také, že lidé vietnamským prodavačům automaticky tykají. „Nedovolila bych si jen tak staršímu člověku tykat,“ vysvětluje.

Svým způsobem jde o určitou nadřazenost Čechů vůči Vietnamcům – Češi se podle ní vyrovnávají s vlastními komplexy, roli hraje nezkušenost, uzavřenost, nesplněné sny.

Čtěte také

V lednu se s kolegy z Diecézní charity vrátila z cesty po Balkáně – chtěla se s uprchlíky potkat tváří v tvář, seznámit se s nimi. Česko se ale vůči nim záhy uzavřelo, takže se za nimi musela vydat. „Viděla jsem mnoho osudů, které jsou pohnuté, a lidí, kteří hledají pocit bezpečí a domova,“ říká.

Potkala také mnoho lidí, kteří směřovali do zemí západní Evropy, které jsou považované za sociálně silné, a mohou tak těžit ze zázemí, které se jim tam naskýtá. Připomíná také, že výraz ekonomický uprchlík Češi používají velmi pejorativně. „Pokud zůstáváme v krajině, kde nám hrozí nebezpečí, tak je přirozené, že směřujeme tam, kde se o nás postarají,“ vysvětluje.


Diecézní charita Brno působí po celém Jihomoravském kraji v části na Vysočině, nabízí 130 služeb od seniorů, matek v tísni, lidí bez domova až po mládež. Na českém území pomáhá ročně 55 tisícům lidí

Jako příklad uvádí příběh kurdské rodiny: Otec s pěti dětmi je učitel, který ale už 5 let neučí – v širokém okolí není jediná škola. Ačkoliv jim nehrozilo bezprostřední nebezpečí, tak neměl čím živit svou rodinu a rozhodl se jednoho dne sbalit a odejít.

„Německo je velmi silná ekonomická země, a pokud prohlásilo, že přijme uprchlíky, proč byste to neudělali,“ podotýká.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio