Uživit se házenou? V Česku téměř nemožné, říká reprezentační manažer Karel Nocar

6. červen 2017

V deseti letech prohlásil, že bude hrát házenou za Duklu Praha. Táta se mu tehdy smál, ale Karla Nocara jeho rozhodnutí neopustilo. „Házená mě opravdu chytla,” vzpomíná dnešní manažer házenkářské reprezentace. „Vítězství Dukly Praha v roce 1984 mě neuvěřitelně inspirovalo.”

Házenou se už dnes prý neuživíte. Alespoň ne tehdy, pokud chcete zůstat v Česku. „Kluci, kteří si chtějí házenou vydělávat, musí jít ven, do zahraničního klubu. Pokud zůstanou tady, musí se soustředit i na něco jiného než na házenou,” popisuje Karel Nocar.

Pro něj jako reprezentačního manažera to není jednoduchá situace. „Samozřejmě by bylo fajn, kdybychom sport více profesionalizovali - směrem k reprezentacím by to vytvořilo dobrou bázi, aby byla na mezinárodní úrovni konkurenceschopnější,” uvažuje.

On sám odehrál 10 let v profesionální házenkářské lize ve Francii. „Přišel jsem do klubu, který hrál Ligu mistrů a který byl plný špičkových hráčů. Nikoho nezajímalo, čeho jsem zatím dosáhl, musel jsem ukázat, co umím,” vzpomíná Karel Nocar.

„Jsem rád, že jsem si tou zkušeností prošel, i když byla tvrdá a intenzivní. Cítil jsem ohromný sebetlak. Francouzi navíc příliš neumí cizí jazyky, musel jsem se tedy naučit francouzsky,” popisuje.


Akce Hvězdy pro legendy se koná 19. - 21. června 2017. Připomene největší úspěchy české házené, které se téměř magicky vážou k sedmičkám v letopočtech. V roce 1957 naše ženská reprezentace vyhrála MS, o deset let později získali zlato muži. Před 60 lety Dukla Praha premiérově triumfovala v tehdejším Poháru mistrů evropských zemí a před 45 lety vybojoval český celek stříbro na olympiádě v Mnichově.

Hvězdy pro legendy, akce, jakou Česko nevidělo

Ještě v roce 2012 hrál ve Francii Ligu mistrů, o rok později pověsil svou hráčkou kariéru na hřebík, aby se stal manažerem české házenkářské reprezentace. A právě teď v Praze připravuje akci, jakou házenkářské Česko ještě nevidělo.

Na druhou polovinu června totiž do Prahy sezval největší hvězdy házenkářského světa. Na pražské Štvanici se tak v rámci akce Hvězdy pro legendy ukážou největší domácí i světové házenkářské ikony jako Filip Jícha, Daniel Narcisse, László Nagy nebo Cristina Neaguová.

Celý rozhovor si poslechněte kliknutím na odkaz v tomto článku nebo v iRadiu.

autor: als
Spustit audio