V cíli mám hlavně radost ze sebepřekonání, říká ultramaratonec Ondřej Velička

Na mistrovství České republiky v běhu na 24 hodin minulou neděli Ondřej Velička zvítězil, když uběhl 228 kilometrů. Je jedním z mála Čechů, kteří dokončili závod Spartathlon. Ondřej Velička byl také nedělním hostem Vojtěcha Bidrmana.

Nejvíce se zaměřuje na běhy dlouhé 100 kilometrů, které jsou jeho nejoblíbenější. Co cítí v cíli po takovém závodě? „Je to taková ta radost ze sebepřekonání. Člověk si něco dokáže, třeba posune hranici toho, čeho je schopný. To mě uspokojuje a pro to běhám dlouhé vzdálenosti,“ odpovídá Velička. V poslední době je pro něj důležité i umístění, ale právě kvůli pocitu sebepřekonání s běháním vůbec začal.

Za dobrý výkon se občas odmění hovězím hamburgerem, ale není ten typ, který by si kupoval drahé „odměny“. Také mu běh tolik nevydělává – ultramaratonem se v České republice nikdo neživí, takže je to spíš koníček, který mu vydělá maximálně na nové boty.

Někoho možná překvapí, že běžecká kariéra Ondřeje Veličky trvá teprve krátce. „Nemám atletickou průpravu z dětství, pouze jsem na základní škole jezdil na kole, takže to mi možná dalo nějaké vytrvalostní předpoklady do budoucna. Potom jsem se sportem skončil a vrátil jsem se k němu až před pěti a půl lety, kdy jsem se přihlásil na svůj první půlmaraton,“ vzpomíná Velička.

Při tréninku naběhá týdně kolem 100 kilometrů. Přiznává, že když třeba kvůli nemoci nemůže několik dní v kuse obout běžecké boty, je to pro něj utrpení. Má za sebou i mezinárodní úspěchy – jako teprve 11. Čech doběhl závod Spartathlon, což je 246 kilometrů dlouhý závod mezi Spartou a Athénami.

Ten je podle Veličky výjimečný jak atmosférou, tak legendou, na základě které se běží. „Závod je také výjimečný tím, že kdokoliv doběhne, tak si zaslouží stejné uznání jako vítěz, protože v průměru dokončí běh necelá polovina závodníků. Každý je v cíli strašně vítaný, cílová rovinka je lemovaná kavárnami, každého neuvěřitelně vítají, tleskají mu, zkrátka je to pro běžce jedinečný zážitek.“

Za sezónu si Ondřej Velička koupí troje až čtvery běžecké boty. Během závodů hlavně hodně pije, protože energie z pití je nejrychleji vstřebatelná. Součástí jeho předstartovního jídelníčku jsou i těstoviny a rýže, které se rychle stráví, ale dá si i chipsy nebo sušenky. Vlastní jídlo si ale nevozí – spoléhá se na výběr organizátorů.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: vbi , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.