V hlavě nosíme mnoho informací, ale neumíme je sdělovat, upozorňuje Alfréd Strejček

14. květen 2014

„Hlas je pouze pomocným prostředkem. Podstatné je, co člověk sděluje,“ míní herec a moderátor Alfréd Strejček, podle kterého dnes lidé v mluvené řeči málo využívají hudebnosti jazyka a proměnu rytmu. „Obsah je mnohdy zajímavý, ale po chvíli se nudíme. Člověku dělá problémy, aby mluvil chvíli rychle, ale pak udělal pauzu a řekl něco důležitého,“ vysvětluje Alfréd Strejček v Hostu Radiožurnálu.

„Má se mluvit, a když není třeba, má se mlčet,“ připomíná známý recitátor a interpret slova Jana Amose Komenského. „A podle mne by se dnes mělo mlčet,“ dodává. Někteří kritici mu říkají, že občas káže, což sám Alfréd Stejček připouští.

Čtěte také

„V kostele jsem patetický, tam to jinak nejde. Ale mluvit z kazatelny se trochu stydím, jde o místo svaté. Ale snad vědí, co dělají, když mne zvou,“ dodává. Hraní je pro Alfréda Stejčka profesí, ale v civilu je na předstírání velmi citlivý. „Poznám věřícího člověka, je laskavý a dívá se vám do očí. Křesťanství je láska. Někdy mám chuť říci: Pane, ve vás není víra,“ přiznává.

Alfréd Strejček přišel do studia s květem měsíčku lékařského, protože je dnes Květinový den, tedy celonárodní sbírka označená jako Český den proti rakovině. „Praha se začíná na klopách žlutit,“ usmívá se.

03121224.jpeg

Jak se dá vypěstovat krásný hlas? Koho ze spisovatelů a osobností dnes Alfréd Strejček interpretuje? Proč spolupracuje s Ligou proti rakovině? A jak tato nemoc postihla jeho rodinu? I to jste mohli slyšet mezi 10 a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio