V Hradci Králové se koná CIAF. Do letadla neusedáte se studeným potem, zaznělo přímo na letišti

5. září 2015

Na letišti v Hradci Králové se koná už tradiční mezinárodní letecký festival CIAF. A přímo z něj vysílal také Radiožurnál. Prvními hosty moderátorky Patricie Strouhalové byli generálporučík Josef Bečvář, náčelník Generálního štábu Armády ČR, a brigádní generál Libor Štefánik, velitel Vzdušných sil Armády ČR.

Přestože minulý rok přitáhl CIAF do Hradce Králové rekordní počet diváků, po akci se mluvilo o tom, že letových ukázek bylo méně než v minulosti. „Doufám, že letošní CIAF kritiky umlčí,“ tvrdí Libor Štefánik. Připomíná však, že čeští piloti se před přehlídkou CIAF účastnili mise na Islandu, a proto nemohli natrénovat ukázky pro diváky. „Denně cvičíme,“ dokládá.

A oba současně připomínají, že příprava vojáka nikdy nekončí. Každý voják totiž prochází přezkoušením, vyšší jednotky navíc v případě mezinárodních cvičení musejí projít certifikací.

Moderátorka Patricie Strouhalová přivítala ve vysílání Hosta Radiožurnálu také pilota nadporučíka Pavla Švece, který popsal své pocity před nasednutím do letadla. „Musíte se koncentrovat, vnímat teď a tady,“ přibližuje. Pilot navíc podle něj musí umět předvídat situace, protože pilotáž a taktické uvažování zaměstnává při letu každého. „I během složitějších úkolů je možné si let užít,“ konstatuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.