V kauze Martiny Sáblíkové jsme udělali vše, co bylo v našich silách, říká Jan Šťovíček

6. prosinec 2016

Dopingové tahanice, složité automobilové kauzy, složitý svět motosportu… To všechno je doménou nového prezidenta Autoklubu České republiky a odborníka na sportovní právo Jana Šťovíčka. Ocitl se sport, pokud jde o férovost a dopingové kauzy, v dramatických časech?

„Dopingové kauzy jsou problém. Bohužel se ukazuje, že se doping nepodařilo ze sportu po všech těch letech a desetiletích vymýtit. Je to asi tím, že i ve sportu jde o velké peníze a do dopingu se investuje hodně peněz. Bohužel ty antidopingové metody třeba nemají takové zdroje a prostředky a vždycky za vymýšlením nového dopingu pokulhávají,“ odpovídá Šťovíček.

Jak se vyjadřuje k situaci kolem počtu členů Autoklubu České republiky? Podívejte se na video:

Šťovíček je také jedním z rozhodců Mezinárodní sportovní arbitráže, která sídlí v Lausanne. Největší procento probíraných kauz tvoří podle Jana Šťovíčka fotbal, jedním z největších témat je ale i doping, protože se sem soustředí dopingové kauzy z celého světa.


Mám dojem, že celá kauza ruského dopingu nebyla pojata šťastně, protože to může mít nějaké právní dopady a ta situace, kdy někteří sportovci nevěděli do poslední chvíle, zda budou moci na olympiádě soutěžit nebo ne, a měnilo se to ze dne na den. To už by se nemělo opakovat. JAN ŠŤOVÍČEK

„Mým zájmem a zájmem všech lidí, kteří chtějí s dopingem nějakým způsobem bojovat, je to, aby se doping ze sportu vymýtil a aby byli chráněni poctiví sportovci. Já jsem vždycky přebíral právní zastoupení jenom těch sportovců, o kterých jsem byl přesvědčen, že se toho dopingu nedopustili, že jsou poctiví a čistí a to jejich obvinění je neoprávněné,“ říká Šťovíček a dodává, že některé sportovce obhajovat odmítl.

Jan Šťovíček se zabýval i kauzou Martiny Sáblíkové a jejího startu na olympijských hrách. Svůj postup hodnotí tak, že by ani při zpětném pohledu neudělal nic jinak. Postup byl podle jeho názoru správný a stálo to za to s ohledem na mnoho let příprav, které Martina Sáblíková olympiádě v Riu věnovala.

Měl by se doping ve sportu legalizovat? Co se chystá řešit jako první z pozice prezidenta Autoklubu České republiky? Poslechněte si celý rozhovor s Janem Šťovíčkem. Audio záznam všech rozhovorů si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio