Václav Havel byl běžný člověk. Dal si pivo a občas zanadával, prozrazuje Vladimír Hanzel

18. prosinec 2014

„Když slyším nějakou zajímavou hudbu, tak si říkám, že bych ji měl Vaškovi pustit. A pak si uvědomím, že už nemám komu,“ shrnuje své pocity Vladimír Hanzel v den, kdy si připomínáme tři roky od odchodu Václava Havla.

Vladimír Hanzel byl 14 let osobním tajemníkem někdejšího prezidenta Václava Havla. Vzpomíná na něj dodnes. „Když se objeví výroky politiků, že se nebudeme tolik starat o lidská práva, tak se ve mně všechno bouří,“ popisuje.

Současně přiznává, jak mu vadí, když někteří mluví o bývalém prezidentovi urážlivě. „Měl jsem možnost být blízko něj. Ten člověk byl skutečně mimořádný,“ hodnotí s odstupem. Mimořádnost Václava Havla se podle Vladimíra Hanzela projevovala velkým rozhledem a skromností. Jinak to byl však docela běžný člověk. „Dal si pivo nebo si zanadával,“ prozrazuje.

Václav Havel byl prý navíc velmi kamarádský. „Skamarádil se s každým,“ dokládá Vladimír Hanzel a vzpomíná na jeho první setkání se členy kapely The Rolling Stones.

Bývalý prezident se totiž ostýchal a měl respekt vůči slavným osobnostem. Jenže i na druhé straně panovaly obavy. „Lidé na něj často koukali a byli nervózní. Pak zjistili, že je to normální a sympatický člověk,“ přibližuje.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.