Václav Havel měl rád spoustu cibule a pepře, vzpomíná kuchařka Irena Košíková

25. prosinec 2013

Na čem si pochutná kuchařka, která vařila pro někdejšího prezidenta Václava Havla? Možná budete překvapeni, ale nejradši má krajíc chleba s domácími škvarky. A co nejvíc chutnalo Václavu Havlovi? To jste se mohli dozvědět od Ireny Košíkové alias Čiriny. Ptala se jí moderátorka Patricie Strouhalová.

„Paní Dáša tvrdila, že její salát je nejlepší,“ vzpomíná na Dagmar Havlovou. „Pan prezident tvrdil, že nejlepší je ten jeho, ale myslím, že o Vánocích nakonec na stole přece jen vládnul můj salát,“ popisuje Irena Košíková.

Jaké měl Václav Havel chutě? „Myslím, že bychom se všichni divili. Měl rád hodně cibule a dost pepřil. Možná cibule v jeho salátu přehlušila chuť všech ostatních ingrediencí,“ uvažuje kuchařka, která pracovala u Havlových dva roky.

Čtěte také

Irena Košíková je původem Maďarka, a tak se například rybí polévku naučila vařit až v Česku. „V naší rodině jsme vždy připravovali čočkovou polévku se sušenými švestkami,“ popisuje. Na vánočním stole u ní nesmí chybět smažený kapr a bramborový salát, do kterého dává salám a obejde se bez hrášku. „Mrkev a celer nastrouhám nahrubo a brambory zaliji trochou zeleninového vývaru,“ vysvětluje.

Nejradši si však stejně pochutná na čaji s citrónem a rumem a krajícem čerstvého chleba se škvarky. Co obvykle vařívá na první svátek vánoční? Také to jste mohli slyšet mezi 10. a 11. hodinou. Irena Košíková navíc ve vysílání prozradila, jak připravuje selský salát.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio