Václav Klaus

Hostem Dopoledního Radiožurnálu byl prezident České republiky Václav Klaus. Zajímalo nás, jaké volbě dává přednost a jak se připravuje na zítřek. Ptali jsme se, jak si udržuje styk s realitou a co si myslí o současné politické kultuře. Z důvodu přímého přenosu volby prezidenta České republiky nevysíláme v pátek 8. února pravidelný rozhovor s hostem Dopoledního Radiožurnálu.

Ani včera se poslanci a senátoři nedohodli na způsobu volby prezidenta. Podle Václava Klause by bylo logické, aby volba byla tajná. "Bylo tomu tak před pěti lety, i když to byla volba dramatická, devítikolová, a nikoho nenapadlo, aby byla veřejná. Totéž bylo při volbě předcházejícího prezidenta," říká prezident.

Na zítřejší volbu se zvlášť nepřipravuje, ještě vlastně neví, co se bude dít. Vzhledem k tomu, že se obě komory "zauzlily" na způsobu volby, je možné, že k ní třeba vůbec nedojde. Ve svém projevu bude částečně rekapitulovat své uplynulé období a představí svůj pohled do budoucna.

Za léta, které v politice strávil (je nejdéle sloužícím politikem u nás - od prosince 1989), Václav Klaus ví, že nestačí udržet krok s realitou třeba kvůli tomu, že nejezdí tramvají, autobusem, atd. Ale jinak se domnívá, že ví dobře, co se děje - ať už kvůli tomu, že se často pohybuje mezi lidmi na různých setkáních, ale také kvůli svým dětem, které s ním jako s prezidentem nejednají, kvůli sousedům doma i na chalupě, a podobně.

O současné politické kultuře si prezident myslí, že trochu zhrubla. Není to však záležitost jen česká, podobně je tomu i ve světě. V parlamentech se politici hádají, jsou hrubší, ale toto podle něj nemá vliv na obecnou společenskou kulturu. Již delší dobu hruběji než dříve mluví dnes i děti ve škole, hruběji se mluví v médiích.

Václav Klaus více než autority či ideály hovoří o idejích a o ně bojuje. Především o svobodu a demokracii. Citlivě vnímá jejich pošlapávání a je mu líto, že se smiřujeme s tím, že nám stát zasahuje čím dál, tím více do našeho života - formou příkazů, zákazů, atd.

V roli prezidenta slýchá naši státní hymnu velmi často a v rozličných provedeních, která mohou být někdy velmi bizarní. Ale dodnes ho dojímá. Není to píseň, není to formalita a je mnoho okamžiků, kdy ji prožívá.

Prezident Václav Klaus také odpovídal na dotazy posluchačů Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Václavem Klausem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: lep
Spustit audio