Vánoce jsou svátky klidu, vyvarujte se unáhlených úvěrů! radí odborník

9. prosinec 2014

Chcete si půjčit peníze na dárek k Vánocům? Tak si vše nejdříve rozmyslete. „Podpis smlouvy, kdy něco na někoho převádíme, je velice nebezpečný, stále je lepší šance, že najdeme něco rozumnějšího,“ radí David Šmejkal, šéf Poradny při finanční tísni. Jak se dostat z dluhů? A jak se vyvarovat finanční pasti? Nejenom na to odpovídal v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Pro radu do jeho bezplatné poradny chodí lidé častokrát s dluhy okolo 500 tisíc korun. „Záleží na tom, jak rychle se na nás klienti obrátí a jak rychle reagují. Jsme rádi, když balík nenarostl tak, že už se s tím nedá nic dělat,“ říká.

Poradna pomáhá lidem, které finance dostaly do problémů v rodinném životě, které postihl úraz nebo nemoc, ale také těm, kteří bojují se závislostí. „Ale nemáme jenom tragické případy,“ upozorňuje s tím, že po sedmi letech existence jsou v oboru profesionálové.

Čtěte také

Rychlé půjčky jsou podle něj problémem nové doby. „Rozhodnutí o půjčce by nemělo být ve stresu. Pokud se jedná o větší dárek a uvažujte o úvěru, tak je lepší o něm hovořit s obdarovaným,“ radí s tím, že přínos dárku nakonec nemusí být tak velký a splácení může přinést velké riziko.

Proč se vyvarovat rychlých úvěrů? Jaká je nejlepší cesta k oddlužení? A pomůže osobní bankrot? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.