Věda prověřuje i to, co se dřív považovalo za svaté, říká astrofyzik Jiří Grygar

25. září 2015

Kdyby naše země zůstala bez vědců a na celé planetě skutečně nezbyl ani jediný, na kterého by se lidstvo mohlo spolehnout, záleželo by podle Jiřího Grygara na tom, jak by lidé dokázali využít hluboko zasunuté vědomosti ze školních lavic.

„Lidé někdy pracují na tom, aby naše planeta skutečně zůstala bez vědců,“ uznává tento známý astrofyzik a popularizátor vědy v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou. Za velký vědecký zázrak současnosti považuje například obří dalekohled ALMA.

„To byl pro mě zázrak,“ potvrzuje vzrušení ze své práce a připomíná, jak ho překvapily výsledky sledování. „Možnosti jsou lepší než všechno to, co jsme kdy dělali. Jsme i členy observatoře a můžeme žádat pozorovací časy,“ vysvětluje.

Jiří Grygar se mimo jiné zabývá těsnými dvojhvězdami. „Jsou blízko u sebe, což mění jejich vzhled, protože tu působí například gravitace. A můžeme tak porovnávat představy s realitou,“ přibližuje přínos dalekohledu ALMA.

Čtěte také

Význam vědy je podle něj pro svět stěžejní. „Je kritická a prověřuje i to, co se dřív považovalo za svaté. Když se najde případ, že měření nebo pokus neodpovídá teorii, je třeba teorii zahodit,“ myslí si.

Zajímá vás víc? Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio