Velký umělec se nebojí velkých emocí, říká světoznámý klavírní virtuos Lukáš Vondráček

23. květen 2017

Byly mu teprve dva roky, když poprvé usedl ke klavíru, ve čtyřech letech poprvé vystupoval. V deseti koncertoval po světě, v jedenácti nahrál první CD a v patnácti poprvé zahrál v Carnegie Hall. Přesto dnes světoznámý klavírní virtuos Lukáš Vondráček tvrdí: „Být zázračným dítětem není jednoduché.”

„Co máte v srdci, nikoho nezajímá. Všem jde jen o to, aby malý člověk podal špičkový výkon,” před časem Lukáš Vondráček prohlásil o svém dětství. „Muzikant musí žít, potkat vzestupy i pády. Ty se pak do muziky promítají, a hudba tak má větší hloubku,” vysvětluje dnes.

Být zázračným dítětem je prý totéž jako učit se slova cizího jazyka a nevědět, v jakém kontextu se používají. „U muziky jde přitom o celoživotní proces. Jediná skladba pro mě znamená něco jiného dnes, něco jiného znamenala před patnácti roky a něco jiného bude znamenat za dalších patnáct let,” uvažuje.

Hudba je prý jako život a není ji možné jen tak „nacvičit”. „Jde o hledání inspirace a vnitřního klidu. Hudba je plná emocí a člověk se jim musít postavit čelem. Velký umělec je ten, kdo se velkých emocí nebojí a dokáže si vychutnat kontrasty,” popisuje Lukáš Vondráček.


Vážná hudba není komplikovaná. Stačí otevřít jí mysl a srdce a být ochotný se do ní ponořit.LUKÁŠ VONDRÁČEK

Nadpozemská hudba

Výborná muzika podle něj nepotřebuje nálepky. A tak zatímco Johann Sebastian Bach svou hudbou sloužil Bohu, Johannes Brahms věřící nebyl, a přesto dokázal zprostředkovat mnoho velkých emocí.

„V hudbě je podle mě něco nadpozemského. Nikdo by takovou nádheru nemohl stvořit z ničeho pozemského,” uvažuje Lukáš Vondráček.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.