Většina afghánských žen ani neví, že existují lidská práva, říká Lenka Klicperová

2. říjen 2014

„Pokud chce žena v Afghánistánu studovat, tak vše závisí na tom, jak rozhodne rodina. Pokud řekne, že ne, tak není šance,“ nastiňuje postavení ženy v Afghánistánu Lenka Klicperová, publicistka a šéfredaktorka časopisu Lidé a země. V rozhovoru s Lucií Výbornou mluvila také i o dokumentu Ženy v zemi Tálibánu, který natočila.

Největší autoritou pro afghánskou ženu je její muž, pak kmenový vůdce. „Takhle funguje většina afghánského venkova,“ popisuje. Pak ale existuje druhá skupina žen, které mají přístup ke vzdělání. „Jsou více v obraze, co se děje ve světě. Vědí, že jsou jim práva upírána,“ dodává.

Čtěte také

V Afghánistánu se podle ní mnoho věcí změnilo k lepšímu, zejména v Kábulu. „Země se v současné době nachází po vyhlášení výsledků voleb, které dopadly nejednoznačně,“ míní s tím, že v Afghánistánu zatím není silná vláda, která by dala zemi směr do budoucna.

V dokumentu, který o Afghánistánu natočila, chtěla upozornit, že Tálibán stále v zemi působí a ovlivňuje každodenní život.

Jak vypadá dnešní Afghánistán? To nastínila v Hostu Radiožurnálu Lenka Klicperová

„Pořád musíte myslet, že se něco může stát, že dojde k sebevražedným útokům,“ říká s tím, že denně se v různých částech země stane několik útoků. „Je to zákeřný způsob vedení války a těžko se dá proti tomu bránit,“ dodává.

Podle ní se málokdy do médií dostává každodenní život žen, které prožívají pro nás něco nepředstavitelného. „Je to jiný svět. Láká mne ho poznávat a vytvářet si vlastní názor,“ nastiňuje.

Z čeho se i tak umí afghánské ženy radovat? Jak a k čemu vedou své děti? A jaké vyhlídky mají tamní bojovnice za práva žen? I to jste se mohli dozvědět v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio