VIDEO: Asi se nedozvíme, jestli byl převrat v Turecku zinscenovaný, říká turkolog Tomáš Laně

19. září 2017

Turkolog a také bývalý velvyslanec České republiky v Ankaře Tomáš Laně říká, že od doby, kdy byl sám velvyslancem, se Turecko nesmírně změnilo. Už to podle něho není sekulární a proevropská země, věrný a významný člen Severoatlantické aliance, na kterého je možné spoléhat a který byl považován za model demokracie pro muslimský svět.

K pochopení Turecka a turecké mentality je podle Tomáše Laně třeba si uvědomit, že Turci byli tribální kočovný kmen, museli být zvyklí dodržovat hierarchii, disciplínu a to jim zůstalo dodnes. „Do geografického prostoru, kde existují, přišli zhruba v 11. století, kdy porazili byzantská vojska. Během několika desítek let zaplavili Malou Asii a podrobili si celou Byzantskou říši. V roce 1453 jim zbýval už jen Cařihrad, který také dobyli, a to byl ten zásadní moment zvratu, kdy se Osmanská říše stala světovou velmocí, která začala ohrožovat západ,“ vysvětluje Laně.


Do studené vody se nasype dostatečné množství kávy, ovšem jemně mleté. Ta se vaří až do vzkypění, smísí se s cukrem, nebo se nemusí mísit s cukrem. Nalévá se do drobných koflíčků a vypije se několika hlty. Zůstává po ní lógr, a proto my našemu turkovi říkáme turek, i když to turek není. Tomáš Laně popisuje, jak se připravuje pravá turecká káva

Armáda hrála v turecké společnosti podle Tomáše Laně politickou i ekonomickou roli, protože s dobýváním a zvětšováním území docházelo i k ekonomickému růstu. Když ale Evropa přemohla Turecko v technologickém vývoji, začalo stagnovat teritoriálně i ekonomicky a začal postupný pád tehdejší Osmanské říše, který vyvrcholil rozpadem říše po 1. světové válce.

„Domnívám se, že prezident Erdogan chce navázat na tisíciletou kontinuitu říše, v níž to kemalistické sekulární období za Atatürka považuje za jakési přerušení. On, jako velice charismatická a autoritativní osobnost, se podle mého názoru především vidí v jejím nezpochybnitelném čele,“ říká Tomáš Laně.

Dodává, že od Turků slýchá, že Erdogan je takový sultán: „Už si postavil ten nejhonosnější palác v Ankaře, který kdy jaký prezident měl. Říká mu Bílý dům a je to prostě nový sultánský palác. Dle mého názoru Erdoganovi sice jde o obnovení slávy Turecka jakožto světové velmoci, ale zároveň o to, aby on byl jeho nezpochybnitelným vládcem.“

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autoři: lvb , jpr
Spustit audio