VIDEO: Lukáš Pavlásek složil básničku pro Radiožurnál. „Bavil by mne i nehumorný pořad,“ přiznává mistr standupů

13. prosinec 2016

Ve tmě jako v ranci jdou tři počůránci. Tak se jmenuje kniha básniček pro děti Lukáše Pavláska. A jestli vás zajímá, jak vznikl její název, tak si poslechněte celý rozhovor, ve kterém český komik a hvězda pořadu Na stojáka přiznává, že herectví je jiný žánr než stand-up. Divadlu se přitom vůbec nevyhýbá!

Lukáš Pavlásek si každý stand-up při prvním vystoupení nejdříve vyzkouší, zjistí, zda funguje, a podle toho postupuje dál podle reakcí publika. „Mám 5minutový základ, dalších 5 minut do toho přidám,“ vysvětluje v rozhovoru s Petrem Králem.

Čtěte také

Ale pamatuje také chvíle, a to zejména v začátcích, kdy vtip nefungoval a v sále bylo ticho. Zpravidla to bylo kvůli tomu, že vystupoval v nevhodnou dobu, třeba například po půlnoci na plese, kdy se lidé bavili spíše mezi sebou, než aby mu věnovali pozornost na pódiu. „Pak jsem mluvící kulisa k jejich hovorům, za takových podmínek by člověk neměl vystupovat,“ přiznává.

Na přípravu ale žádný soubor poradců nemá, stand-up je podle jeho slov disciplína, při které komentuje věci ze života. Inspiruje se ale také hovory s lidmi třeba v hospodě.

Lukáš Pavlásek složil během rozhovoru s Petrem Králem básničku! Klikněte na video

Oproti tomu v divadelním představení je důležitá vizuální komika, gagy, které člověk zahraje beze slov. „Bavil by mne v budoucnu i pořad, ve kterém bychom mohli mluvit o něčem, co by mne zajímalo, a nemuselo by to být vůbec humorné,“ říká.

A věděli jste, že napsal text ke známé písni Plachetnice, kterou nazpívala Lucie Nová? „Teď ale texty nepíši, nikdo po mne zatím nic nechce,“ upozorňuje.


Stand-up humor je umělecká forma komedie, kdy komik účinkuje ve stoje před publikem a mluví přímo na něj. Komik nejčastěji vypráví dlouhé příběhy a monology, na které potom navazují krátké vtipy na posilněnou.

Má rád také kamarádské party jako jsou rybáři nebo motorkáři, a ačkoliv sám motorkář není, tak rád jezdí na jejich srazy, kde hrají jeho oblíbené kapely jako třeba Visací zámek. „Je to jiný gang, a já vnesu jiný gag,“ dodává.

A kde můžeme vidět film Komici s.r.o. The Tour? Běží občas v kinech, ale nikoliv v multikinech, takže je potřeba film hledat. Šanci ale máme například 17. prosince v kině Lucerna.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

Kniha básní a říkanka, kteoru Lukáš Pavlásek složil během rozhovoru s Petrem Králem v Hostu Radiožurnálu
autoři: pkr , prh
Spustit audio