Vilma Cibulková o hře Nico – Ledová sfinga: Jde o koláž vzpomínek, textů a drogových závislostí

10. květen 2014

„Není hra jako hra. Co se týče rozhlasu, tak jsem měla štěstí na krásná témata,“ říká herečka Vilma Cibulková, která svou další hlavní roli ztvárnila v nejnovnější rozhlasové hře Nico – Ledová sfinga. „Nico byla Němka a těžce nesla německou historii. Nesmířila se s ní celý život,“ přibližuje Vilma Cibulková v Hostu Radiožurnálu.

„Hra je jako koláž všech střípků vzpomínek, textů, modlitbiček a pokusů sebrat se z drogových závislostí a milostných zápletek,“ říká Vilma Cibulková o postavě známé zpěvačky v rozhlasové hře Nico – Ledová sfinga. Hru v režii Petra Mančala uvádí Vltava 13. května.

Herečka, která několikrát za sebou získala cenu Neviditelný herec, se snaží přistupovat k práci na rozhlasových hrách osobitým způsobem. „S každou postavou pracuji výtvarně a prostorově. Do studia vstupuji s vytvořenou představou o tom, jak postava bydlí a co nosí na sobě,“ nastiňuje.

Čtěte také

V případě Nico ale podobný přístup uplatnit nešel. „Hra je chvíli lyrická, chvíli abstraktní, jedná se o pocity a nálady,“ popisuje s tím, že jde o reminiscenci života Nico těsně před její smrtí.

Někdy je život tmavší a šedivější, někdy zase veselejší,“ přiznává Vilma Cibulková s tím, že ani pro ni nebyla poslední léta příliš optimistická. „Moje dcera svedla zápas s drogami. Je neuvěřitelné vidět dítě, jak zápasí, jak se dostává z problémů a rozkvetá mi před očima,“ říká Vilma Cibulková.

Jak vypadají zkoušky na rozhlasové hře? A na co by se Vilma Cibulková zeptala Johanky z Arku? I to jste mohli slyšet v Hostu Radiožurnálu.

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: prh
Spustit audio