Víno pijte denně, ale v malém množství, radí Milan Šamánek a Zuzana Urbanová

15. srpen 2013

Máte rádi víno? Možná ho po poslechu záznamu tohoto rozhovoru budete pít ještě s větší radostí. Autoři oceňované knihy Víno na zdraví, kterými jsou přední čeští kardiologové Milan Šamánek a Zuzana Urbanová, tvrdí, že je zdraví prospěšné a pomáhá odbourávat civilizační choroby. Ve čtvrtek přišli do studia Radiožurnálu, kde si s nimi povídal moderátor Jan Pokorný.

Jak tedy pít víno, aby bylo zdraví prospěšné? Podle obou hostů pravidelně, klidně každý den, ale jen trochu. „Když budete pít hodně, skončíte špatně,“ varuje Milan Šamánek před alkoholismem. Víno je totiž zdravé pouze v případě, že ho popíjíte v malém množství. „Pokud zvýšíte množství, změní se v jed,“ dodává Zuzana Urbanová.

A kdy pít? Podle Milana Šamánka spíš večer. „Máte klid, otevřete láhev a víno je jako rozsvícené,“ popisuje s tím, že i krátkodobá konzumace malého množství příznivě ovlivní náš zdravotní stav. „Když stoupne HDL cholesterol, máte zaděláno na to, abyste nedostali infarkt. A to se projeví okamžitě,“ tvrdí Zuzana Urbanová.

Čtěte také

Oba však zdůrazňují, že je třeba pít střídmě. „Myslím, že alkoholiky se nemůžete stát z tak malého množství, které doporučujeme,“ myslí si Milan Šamánek.

Jaké tedy je ono malé množství? „Muži mají pít čtyři deci denně a ženy polovinu,“ zdůrazňuje Milan Šamánek.

Milan Šamánek

Nemyslete si však, že stačí pouhé pití vína. Zdravotní stav ovlivňuje také správná životospráva a fyzická aktivita. I proto se Milan Šamánek domnívá, že takzvaný francouzský paradox je vlastně nesmysl.

Záznam celého rozhovoru s Milanem Šamánkem a Zuzanou Urbanovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio